Wikileaks: США незадоволені Україною, яка продає зброю Судану і Бірмі

Середа, 8 грудня 2010, 10:54

У черговій порції документів Wikileaks Україна згадується в числі держав, які викликали невдоволення своїми операціями на ринку озброєнь.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на Guardian.

З дипломатичних депеш американських посольств випливає, що США намагалися втрутитися у понад десяток міжнародних оборудок із продажу зброї, фігурантами яких були Україна, Болгарія, Вірменія і Китай.

У випадку кожної країни наводяться конкретні приклади лобіювання США окремих урядів щодо конкретних оборудок, які викликали застереження американців.

Guardian пише, що у листопаді 2009 року, коли в Києві велися переговори між Україною і США щодо нерозповсюдження зброї, помічник держсекретаря Ванн Ван Діпен висловлював невдоволення продажем Ірану техніки, яка могла бути використана для виготовлення балістичних ракет.

Американський урядовець дорікнув також Україні за те, що в серпні 2009 року компанія Укрспецекспорт відправила у Бірму партію комплектуючих складових для бронетранспортерів, автоматичні гранатомети, протитанкові ракети точного наведення і танкові кулемети.

Ван Діпен сказав, що українську зброю продали незважаючи на запевнення, надані урядові США, в тому, що після 2008 Україна не експортуватиме озброєння репресивній військовій диктатурі Бірми.

Крім того, у депеші Ван Діпена, яка повністю розміщена на сайті Ibn.live, сказано, що судно "Фаїна", захоплене сомалійськими піратами, перевозило зброю, призначену для Південного Судану.

При цьому заступник гендиректора "Укрспецсервісу" Валерій Лисенко стверджував, що танки Т-72, які перевозила "Фаїна", призначені для Кенії і Україна не експортує зброю до Південного Судану.

Як відомо, у 2008 році, коли сомалійські пірати захопили судно "Фаїна", спалахнув скандал, пов’язаний з експортом Україною зброї до Південного Судану, режим якого США вважають терористичним.

Бі-Бі-Сі тоді оприлюднило докази того, що "Фаїна" перевозило танки та зброю, які призначалися для Південного Судану.