Голодомор ледь не зіпсував візит прем’єра Туреччини до Києва

Середа, 26 січня 2011, 09:15

Підготовка візиту прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана до Києва була затьмарена конфліктом протокольних служб турецького прем'єра й українського президента.

Як пише газета "Комерсант-Україна", турки навідріз відмовилися виконувати вимогу української сторони про відвідування Меморіалу пам'яті жертв голодомору, що є обов'язковим для всіх офіційних візитів.

Конфлікт досяг апогею в понеділок уранці, коли Анкара зажадала понизити рівень візиту з офіційного до робочого, аби лише глава турецького уряду не опинився поблизу пам'ятника.

Туреччина, на адресу якої нерідко звучать обвинувачення в геноциді вірменів на початку минулого сторіччя, болісно ставиться до подібних історичних подій в інших країнах.

"Те, що Віктор Ющенко в період президентства не раз просив Анкару визнати геноцидом голодомор 1930-х років, суттєво погіршило двосторонні відносини", - сказав газеті один із українських дипломатів.

"Урятувати" візит турецького лідера вдалося в останній день - українська сторона переконала МЗС Туреччини й канцелярію прем'єра в тому, що тепер Київ вкладає інший зміст у поняття голодомору.

За дві години до вильоту Ердогана з Анкари джерело в адміністрації президента підтвердило виданню, що рівень візиту знову підвищився до офіційного.

У вівторок, 25 січня, у Києві відбулася зустріч президента України Віктора Януковича з прем'єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом.

Вони досягли принципової домовленості про створення зони вільної торгівлі й уведення безвізового режиму між двома країнами й підписали низку документів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування