В Україні дискримінують жінок: від місць у Кабміні до пенсій

Понеділок, 7 березня 2011, 19:49

Через низьку участь жінок в органах влади й соціальний стан жінок рейтинг гендерного розвитку України понизився на 14 пунктів.

Про це сказала президент Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда Україна" Катерина Левченко в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Якщо говорити про Верховну Раду, то там трохи більше 7%, у Кабінеті міністрів - жодної жінки. Україна перебуває на 118 місці серед 180 країн за рейтингом представництва жінок у парламентах. Це означає, що країни Європи, Америки, частина африканських та азіатських країн, які ми вважали менш розвиненими від України, у цьому питанні просунулися далеко вперед", - сказала вона.

"І за результатами 2010 року політика, яка почалася з "кухні" і того, що жінкам не місце в управлінні, призвела до того, що рейтинг гендерного розвитку України знизився на 14 пунктів", - заявила Левченко.

Вона наголосила, що в 2010 році "Україна впала за всіма рейтингами" й "усі демократичні показники, без яких важко говорити про гендерне просування прав жінок в Україні, у 2010 році погіршилися" - і це "дуже сумна оцінка діяльності влади".

За її словами, "структурам влади, які будуються сьогодні, далекі демократія, у тому числі й права жінок, оскільки вони є олігархічними за своєю суттю, тоталітарними, патріархатними, непрозорими - усе це ускладнює участь жінок у владі".

"Жінка часто сприймається як здатна керувати, але однаково її місце на кухні, заявив Віктор Янукович у лютому 2010-го. У березні президентом було сказано, що жінкам немає місця в державному управлінні. У квітні була обіцянка підняти гендерну політику на нову висоту, але це була дуже загальна фраза", - зазначила вона.

"Потім були спроби здійснити пенсійну реформу без урахування ненормованого робочого дня й неоплачуваної праці. А потім як фінал - заява: "приїдьте в Україну, жінки роздягаються". Таке об'єктне відношення до жінок домінує в суспільстві, у головах керівників держави", - констатувала Левченко.

Як приклад дискримінаційного акту уряду вона назвала розпорядження Кабміну №2355 від 29 грудня 2010 року, "яке фактично забороняє дівчатам вступати у вузи Міністерства внутрішніх справ".

"Також дискримінаційним є Пенсійний кодекс, який підвищує пенсійний вік для жінок. З одного боку, є об'єктивна тенденція до вирівнювання пенсійного віку чоловіків і жінок. Але при цьому ніхто не враховує неоплачувану домашню працю жінок. А вони приблизно в чотири рази більше за чоловіків витрачають часу саме на це, тобто робочий день жінки набагато довший. І ті 5 років, які були дані, це фактично компенсація держави за неоплачувану працю жінок у домашньому господарстві", - сказала Левченко.

Також, за її словами, впровадження дрес-коду у Кабміні - це "документ дискримінаційний, це втручання у приватне життя як жінки, так і чоловіка".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...