Змушувати депутатів стрибати вище 4% - уже дискримінація?

Понеділок, 11 квітня 2011, 17:00

Для України оптимальним прохідним бар'єром на парламентських виборах є 4%, упевнений голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Вище 4% - це вже дискримінаційна норма", - заявив він на прес-конференції в понеділок. На його думку, політична сила, що має підтримку 4%, повинна бути представлена у владі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Черненко вважає також, що заборона на участь у парламентських виборах блоків не відповідає стандартам демократичних виборів.

На його думку, проблему участі в парламентських виборах виборчих блоків необхідно врегулювати законодавчо, увівши такі додаткові норми, які б змусили партії подумати про доцільність створення таких блоків.

Голова правління також відзначив, що КВУ виступає за збільшення терміну виборчої кампанії на парламентських виборах до 120 днів або хоча б до 90, оскільки за 60 днів нормальну, повноцінну виборчу кампанію з підготовки до парламентських виборів пройти неможливо.

Черненко також вважає, що в мажоритарних округах у регіонах уже почалася неформальна виборча кампанія. За його словами, кандидати, що мають намір балотуватися в мажоритарних округах, уже ведуть переговори.

Разом з тим він вважає, що в цілому виборча кампанія з парламентських виборів в Україні неофіційно почнеться вже у вересні поточного року, коли політичні сили почнуть формувати штаби.

Але інтенсивна кампанія почнеться з березня 2012 року.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко вважає, що підвищення прохідного бар'єра до 5% не є проблемним, оскільки основні політичні гравці мають шанси їх подолати.

За його словами, це "Фронт змін", "Сильна Україна", "Свобода" і КПУ.

У теж час, партія "УДАР Віталія Кличка" має позитивну динаміку і надалі також може подолати цей бар'єр. У той же час Блок Литвина втрачає свої позиції, відзначив експерт.

Якименко вважає, що в парламенті дискусія по прохідному бар'єрі при прийнятті закону про парламентські вибори буде відкритою. У той же час кулуарно будуть вирішуватися інші, більш значимі питання, зокрема, по формуванню виборчих комісій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування