Смешко: справу проти Мельниченка закрили протиправно

Четвер, 14 квітня 2011, 21:24

Порушені в січні 2001 року три кримінальні справи проти екс-майора Миколи Мельниченка були протиправно закриті генпрокурором Святославом Піскуном.

Про це повідомив екс-глава Служби безпеки України Ігор Смішко в ефірі телеканалу ТВі.

"Я вважаю, що порушені в січні 2001 року три кримінальні справи проти майора Мельниченка протиправно закриті генпрокурором Піскуном, під час головування в Службі безпеки Турчинова, в частині перевищення службових повноважень, в частині розголошення державної таємниці, і в частині створення штучних доказів звинувачення", - заявив він.

Зокрема, Смешко нагадав, що 22 вересня 2004 року була порушена кримінальна справа по факту створення штучних доказів звинувачення.

"Це перший аналіз так званих "плівок Мельниченка", яким встановлений факт монтажу запису стосовно Георгія Гонгадзе", - зазначив він.

"Було встановлено, що цей монтаж здійснювався 16-18 вересня 2000 року, тобто фактично за дві доби до того, як була вперше порушена справа щодо зникнення журналіста Георгія Гонгадзе", - уточнив Смешко.

"Продовження розслідування цих трьох кримінальних справ, на мою думку, повинно дати відповідь на питання: хто стояв за прослуховуванням першого кабінета держави, яке коло посадових осіб було ознайомлено з цими записами і хто займався маніпулюванням цих записів", - зазначив він.

Екс-глава Служби безпеки також зазначив, що "до вересня 2003 року СБУ підтримувала певний контакт з Мельниченко закордоном".

"В той час коли було доручення Генеральної прокуратури на його розшук і затримання. Це мало окраску спроби збереження державної таємниці, яка у нього була на плівках", - заявив Смешко.

"Головне зусилля, яке СБУ робила під моїм керівництвом, це на безумовне виконання доручення Генпрокуратури по затриманню і доставці Мельниченка в Україну", - додав він.

Як відомо, Смешко в 2000 році перебував у стані конфлікту з главою СБУ Леонідом Деркачем і був "засланий" по дипломатичній лінії до Швейцарії.

Після початку "касетного скандалу" він був відкликаний з ініціативи президента Леоніда Кучми з дипломатичної роботи і увійшов до створеного адміністрацією президента штабу з вирішення наслідків "касетного скандалу", пов'язаного з убивством журналіста Георгія Гонгадзе.

У цей штаб входив ряд політиків, політтехнологів, помічників президента. Очолював його Віктор Медведчук, який згодом став главою адміністрації президента.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:51
Азербайджан та Вірменія встановили перший прикордонний стовп
17:48
Tesla скоротить 400 співробітників на своєму єдиному європейському заводі
17:30
Посол пояснила, як Сенат США голосуватиме за нову допомогу Україні
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:20
У квітні в Україні різко зріс попит на перереєстрацію авто – дані МВС
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:10
Єврокомісія розпочала друге розслідування щодо TikTok через можливе порушення законодавства ЄС
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
Усі новини...