Лукашенко може завадити Україні отримати безвізовий режим з Європою

Четвер, 28 квітня 2011, 10:37

Охолодження стосунків з Білорусією може призвести до віддалення України від безвізового режиму з Європою.

Про це Українській правді повідомили джерела, наближені до МЗС.

За його словами, Білорусь навряд буде поспішати у питаннях демаркації кордонів з Україною. А це важлива вимога ЄС у контексті діалогу з ЄС щодо безвізового режиму.

"Ця тема знову відкладається. Білорусь і раніше не хотіла надавати нам ратифікаційні грамоти. А тепер після інциденту отримання грамот буде проблематичним", - сказав співрозмовник.

Водночас інших серйозних наслідків від сварки у МЗС не передбачають.

Співрозмовник також виключив можливість, що погіршення відносин може вплинути на інший великий проект – прокачка нафти через провід Одеса-Броди.

Він також розповів, що підготовка до заходів по Чорнобилю розпочалася ще в листопаді до президентських виборів у Білорусі.

Тоді були розіслані листи-запрошення на річницю Чорнобиля. Однакові тексти відправили і голові Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу, і Олександрові Лукашенку, і президенту США Бараку Обамі, і канцлеру Німеччини Ангелі Меркель і іншими головам держав.

Однак після виборів і розгону демонстрації в Мінську, відносини між Європою та Білоруссю погіршились.

До того ж  ЗМІ поширили повідомлення з посиланням на джерела в ЄК, що Баррозу відмовляється приїжджати на заходи, якщо на них буде присутній Лукашенко. Тому, за словами співрозмовника, було вирішено розвести два заходи.

"Головна задача конференції була зібрати гроші на будівництво нового саркофагу. Білорусь грошей не дає… А 26 квітня – це наша спільна трагедія. Лукашенка і Медведєва запросили сюди, щоб разом по-слов’янськи вшанувати пам'ять", - сказав співрозмовник.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування