Гогольfest’у більше не буде, бо "державі він не потрібен"

Четвер, 28 квітня 2011, 15:11

Гогольfest, який чотири роки поспіль проходив у вересні, більше не буде.

Про це розповів президент Міжнародного фестивалю Влад Троїцький, пише Свідомо.

"У мене вже немає сил на власні гроші робити фестиваль, державі він не потрібен. Два роки я робив його за свої кошти, інші два - з допомогою Уткіна (глава ради директорів КМ Core). Більше я робити Гогольfest не буду, це нереально", - сказав він.

"Можливо, цього року замість Гогольfestу відбудеться якась польська програма", - припустив Троїцький.

Сам режисер збирається їхати зі своїм театром "Дах" на гастролі до Угорщини та Франції.

За оцінкою Троїцького, на фестиваль потрібно 500 тисяч доларів щороку. Ці гроші вдавалося знаходити за допомогою Уткіна та друзів, які безкоштовно надавали обладнання, транспорт і людей.

Є інформація, що президент фестивалю навіть брав кредити на своє дітище. Сам Троїцький про це говорити не хоче.

Держава жодного року не виділяла гроші на Гогольfest. Перші три роки вона давала приміщення, але минулого року й з цим виникли проблеми. З приходом нового директора Наталії Заболотної "Мистецький арсенал" став недоступним для Гогольfest.

Минулого року фестиваль провели у павільйонах кіностудії імені Довженка.

"Я не буду проситися цього року", - сказав Троїцький.

Такі ж проблеми відчуває й решта найпопулярніших українських свят (так з латині перекладається "фестиваль"): "Молодість", "Артполк" та "Джаз Коктебель".

"З державою працювати складно. Державні кошти, як правило, надходять після проведення фестивалю й можуть урізатися або взагалі не передаватися", - зауважив арт-директор "Молодості" Андрій Халпахчі.

Олег Скрипка, який сам організував "Країну мрій", закликає колег не втомлюватися: "Виживати фестивалям непросто, але самотужки українські ініціатори такі створюють самобутні, яскраві події, які цікаві та потрібні людям. Не всі вони витримають випробування часом, але деякі наберуться сили і будуть жити".

"Українська правда. Життя"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...