Скандал навколо глави МВФ не вплине на Україну - експерти

Вівторок, 17 травня 2011, 18:28

Скандал навколо голови Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана не вплине на відносини України з МВФ.

Таку думку висловили експерти в ході опитування, проведеного Інститутом Горшеніна щодо перспектив отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ і можливого впливу на цей процес скандалу, що вибухнув днями навколо глави МВФ.

В експертному опитуванні, директор Європейського центру міжнародної політичної економіки Фредрік Еріксон висловив думку, що затримання голови МВФ може спричинити деякі тимчасові проблеми.

"Проте МВФ - це організація, що займається кризами, й, звичайно ж, працюватиме, навіть якщо криза сталася з її власним босом", - цитує експерта УНІАН.

"Таймінг складається невдало, оскільки протягом майбутніх тижнів має відбутися ряд ключових подій, яким пішли б на користь спокій і стабільність усередині МВФ, проте мені важко повірити, що ця подія сама по собі змінить те, як працює МВФ, або вплине на його ставлення до України або інших країн-клієнтів", - сказав він.

На думку директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, отримання чергового траншу кредиту МВФ є реалістичним для нашої держави за умови виконання Україною своїх зобов`язань, які містяться в Меморандумі "Про економічну й фінансову політику".

"І на сьогоднішній день МВФ, як мені здається, демонструє достатньо принциповий підхід, і виділення грошей здійснюється безпосередньо за результатами виконання відповідних зобов`язань, а не під майбутні обіцянки, як це іноді бувало в практиці цієї організації", - вважає експерт.

Він також упевнений, що скандал, у центрі якого опинився Стросс-Кан, не позначиться на співпраці МВФ і України.

"Рішення ухвалює не Домінік Стросс-Кан особисто, а існує певна процедура - це колегіальне рішення, яке приймається в МВФ", - зазначив він.

"Напевно, така ситуація, в якомусь плані, ускладнить діяльність МВФ, але це абсолютно не означає, що він (МВФ) загальмує або заморозить усі свої операції. Отже я б, чесно кажучи, не шукав пояснень проблемам України з отриманням чергового траншу Міжнародного валютного фонду в площині нинішнього скандалу навколо Домініка Стросс-Кана", - заявив економіст.

Як відомо, фінансиста і політика Стросс-Кана затримали на підставі заяви покоївки готелю, яка звернулася в поліцію зі скаргою на сексуальне насильство з боку високопоставленого постояльця.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування