У Азарова відкривають доступ до інформації

Четвер, 26 травня 2011, 10:46

У структурі секретаріату Кабміну було створено управління з забезпечення доступу до публічної інформації.

Як пише "Комерсант-Україна", директор урядового департаменту інформації Дмитро Андрєєв повідомив, що нове управління працюватиме в структурі його департаменту.

"В управлінні, керівником якого призначено Роксолану Стадник, буде працювати 10 осіб", - сказав він.

Видання зазначає, що з 2007 по 2009 рік Стадник очолювала управління взаємодії зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю Міністерства економіки.

Андрєєв заявив, що з інформаційними запитами до секретаріату Кабміну більше звертаються журналісти, а інші громадяни поки не поспішають реалізовувати своє право на отримання відомостей, які їх цікавлять.

"Якщо говорити про запити від громадян, то в основному вони звертаються за інформацією, безпосередньо пов'язаною з їхнім життям і проблемами", - підкреслив він.

У той же час, на думку представників опозиції, у відповідях на запити чиновники Кабміну не будуть давати вичерпну інформацію.

"Створення управлінь з доступу до публічної інформації ще не говорить про готовність влади надавати інформацію. Запити, які стосуються резонансних тем, часто ігноруються - цим грішать і в адміністрації президента", - заявив секретар парламентського комітету з питань свободи слова Юрій Стець (НУНС).

Він додав, що у спробі продемонструвати відкритість держоргани насправді "займаються замилюванням очей".

Як відомо, закон "Про доступ до публічної інформації" надає громадянам можливість доступу до будь-якої інформації, що знаходиться в розпорядженні державних органів, за винятком даних, що становлять держтаємницю, службових чи конфіденційних відомостей.

Інформаційний запит без зазначення причин може подаватися до органів влади телефоном, факсом, звичайною або електронною поштою.

Для відповіді чиновникам відводиться п'ять днів, а за відмову надати необхідні відомості встановлена ​​адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 425 до 850 гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування