Регіонали бояться порушити Конституцію через VIP-пенсіонерів

Вівторок, 14 червня 2011, 12:49

Парламент готовий невідкладно розглянути пенсійну реформу в разі швидкого узгодження з урядом низки спірних питань.

Про заявив на брифінгу лідер фракції ПР Олександр Єфремов, коментуючи необхідність якнайшвидшого розгляду пенсійної реформи на вимогу президента.

"Можливе його внесення (до порядку денного) навіть завтра, якщо сьогодні будуть проведені консультації і отримані відповіді на деякі спірні питання", - сказав регіонал.

За словами Єфремова, неузгоджені питання стосуються можливостей реального підвищення пенсій для громадян, вислуги років для військовослужбовців, а також обмеження максимальної пенсії десятьма мінімальними зарплатами.

"Члени нашої фракції готові проголосувати за цю норму, однак вона була внесена антиконституційним шляхом. А якщо Верховна Рада, проголосувавши, порушить Конституцію, і подасть цей документ президенту, то він повинен накласти вето. Бо він не може підписати такий документ", - заявив він.

"Тому потрібно знайти порозуміння з урядом – або вони цю норму будуть виключати, або ми повинні тоді вжити заходів, щоб свідомо не ухвалювати законопроект, який порушує Конституцію", - сказав Єфремов.

Захищаючи VIP-пенсіонерів, влада посилається на те, що стаття 22 Конституції України забороняє скасовувати і звужувати права, які вже були надані нормативно-правовими актами певним категоріям громадян та узгодити з цією нормою нову систему компенсації пільг.

Незважаючи на те, в пропонованому урядом законопроекті №7562 передбачене фактичне скасування більшості пільг для багатьох категорій громадян.

Згідно з текстом документа, соціальні виплати та пільги чорнобильців, афганців, ветеранів та інвалідів війни, міліціонерів, шахтарів, медиків і вчителів відтепер будуть регулюватися не законами, прийнятими Верховною Радою, а Кабінетом міністрів у ручному режимі, що прямо суперечить чинній Конституції Україні.

При цьому в законопроекті вказується, що порядок і розмір виплат щорічно встановлюється Кабміном з урахуванням реальних фінансових можливостей держави

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...