Янукович узяв курс на зближення з НАТО?

Вівторок, 21 червня 2011, 08:51

Президент Віктор Янукович узяв курс на зближення з НАТО - незважаючи на оголошений ним позаблоковий статус України.

Як пише газета "Комерсант-Україна", про це свідчить закритий документ із графіком українсько-НАТОвських заходів на 2011 рік.

Перша версія графіка заходів щодо співпраці в рамках комісії Україна-НАТО (КУН) на 2011 рік була схвалена країнами альянсу та Києвом 23 лютого 2011 року - за день до того, як Кабінет міністрів Миколи Азарова затвердив "Річну програму співробітництва Україна-НАТО" (її деталі не розголошувалися).

23 травня у графік були внесені зміни. Оновлену версію документа підписав заступник генсека НАТО з політичних питань Джеймс Аппатурай.

Виходячи з цього документа, Янукович нарощує співпрацю з альянсом ще активніше, ніж його попередник Віктор Ющенко.

Так, відповідно до плану, усього на цей рік заплановано 64 заходи в рамках КУН.

З документа випливає, що українська влада й представники альянсу за закритими дверима обговорюють досить чутливі для Москви питання: безпеки в Чорноморському регіоні й майбутнє дислокованого в Криму Чорноморського флоту РФ, ПРО, придністровське врегулювання, енергетичну й економічну безпеку України, реформування її розвідструктур.

У плані значиться також обговорення зовнішньополітичної стратегії України, - цій темі присвячені дві зустрічі в рамках КУН у червні: на першій передбачається обговорити загальні принципи зовнішньої політики України, а на другий - проект стратегії.

За даними газети, у Москві знають про активізацію взаємодії Києва й НАТО.

Голова комітету Держдуми РФ із міжнародних справ Костянтин Косачєв сказав: "Будучи в опозиції до Ющенка, Янукович робив усе, щоб навчання НАТО на Україні не проходили, а тепер вони не просто проходять, а проходять у провокаційному форматі".

"Для нас дії України на натовському напрямку не до кінця прозорі. У кроках Києва ми бачимо непослідовність. Вони нам говорять одне, а роблять інше. Це прикро, і ми будемо на це реагувати", - заявив він.

Інший високопоставлений співрозмовник у російських владних структурах узагалі заявив: "Документ свідчить про повну несамостійність України при формуванні її зовнішньої політики. Все це слабко асоціюється з проголошеним її керівництвом позаблоковим статусом і відмовою від інтеграції в НАТО".

У свою чергу, джерело в штаб-квартирі НАТО вважає: "Росії не варто ображатися на дружбу України з альянсом. Адже ми насильно нікого нікуди не втягуємо".

Як відомо, раніше МЗС Росії вже виступило із жорсткою заявою на адресу України й США через навчання Sea Breeze-2011 і заходження у Чорне море ракетного крейсера ВМФ США Monterey, оснащеного багатоцільовим зенітно-ракетним комплексом Aegis. МЗС РФ назвав "загрозою безпеці" Росії "появу в безпосередній близькості від російських кордонів елементів стратегічної інфраструктури США".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...