Путін запевняє, що для України окремі формули не писали

Вівторок, 7 червня 2011, 21:18

Підвищення тарифу на транзит газу через Україну в односторонньому порядку приведе до збільшення ціни на газ.

Про це сказав прем`єр Росії Володимир Путін за підсумками засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії.

“Якщо підійматиметься в односторонньому порядку транзит, одночасно підійматиметься і ціна (на газ)”, - цитує Путіна УНІАН.

При цьому він зазначив, що з українською стороною досягнута домовленість дивитися на цю проблему в комплексі.

Путін підкреслив, що ставка транзиту і ціна на газ розраховуються за певною формулою.

Він зазначив, що коли підписували чинні газові угоди, передбачали, що ціна на газ і транзит будуть ринковими.

“Транзит став ринковим, таким самим, яким користується "Газпром" в усіх інших європейських країнах, і ціна рахується не адміністративним шляхом, а теж за формулою. Ціна і транзит одне від одного залежать", - підкреслив він.

Крім того, російський прем'єр заявив, що формула ціни на російський газ для України така ж, як для європейських партнерів.

"Щоб бути точним, формула ціни на природний газ для України точно така ж, як для всіх наших партнерів у Європі - там (у формулі) є і газойль, і мазут, і так далі, точно така ж формула", - сказав він.

За словами Путіна, які цитує "Інтерфакс-Україна", українські партнери пропонують закласти у формулу інші компоненти.

"Але ми не закладаємо одні компоненти для Німеччини, інші - для Польщі, треті - для України, четверті - для Румунії", - підкреслив прем'єр.

Відповідаючи на питання, чи вважає він справедливою ​​ситуацію, коли для України ціна на газ вища, ніж для європейських країн, які знаходяться далі, а за транзит Росія платить Києву менше, Путін заявив: "У вас перекручена інформація".
 
Він підкреслив, що для Польщі, наприклад, ціна за російський газ вище.

При цьому Путін зазначив, що розуміє політичну складову цього питання, додавши: "Все, що робилося колишнім керівництвом, було погано. Все, що робиться сьогодні, добре - так завжди і скрізь".

Він підкреслив, що в ході колишніх переговорів спори з урядом Юлії Тимошенко, яка тоді очолювала Кабінет міністрів, були дуже жорсткі. І саме українська сторона поставила умову про те, щоб і ціна на газ, і ціна за транзит формувалися на ринкових умовах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News