У Азарова не проти обмежити споживчі кредити

Середа, 20 липня 2011, 21:20

Кабмін підтримує наміри НБУ обмежити споживче кредитування, щоб запобігти прискоренню інфляції і зростання дефіциту зовнішньої торгівлі.

Про це сказала директор департаменту макроекономіки Мінекономрозвитку та торгівлі Наталія Горшкова, інформує Reuters.

НБУ раніше передав банкам проект постанови про посилення вимог до банків, що займаються споживчим кредитуванням.

Документ передбачає дворазове підвищення низки економічних нормативів для таких установ, що викликало критику з боку банків.

"Вся історія розвитку до кризи і криза (2008-2009 років) показали, що споживче кредитування необхідно обмежувати", - сказала Горшкова.

За її словами, випереджаюче зростання витрат населення в порівнянні із зростанням доходів у 2006-2007 роках стало однією з основних причин кризи, в якій країна втратила майже 15 відсотків ВВП.

"Економіка України не структурована остаточно і не орієнтована на задоволення споживчих потреб населення. За рахунок споживчого кредитування, ми після розкручування інфляційних процесів отримали прискорене зростання імпорту", - сказала Горшкова.

У 2008 році через скорочення валютних надходжень в країну, значних боргових виплат і зовнішньоторговельного дефіциту, курс гривні до долара впав більш ніж на 60%.

В останні три роки країна також бореться за зниження темпів інфляції до рівня нижче 10% з вище 12% у 2009 році і вище 20% у 2008 році.

У 2010 році інфляція знизилася до 9,1%, але в 2010 році, за оцінками українських аналітиків, може досягти 11-12%.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування