Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Убивця понад 90 людей в Норвегії вважав це необхідним

Неділя, 24 липня 2011, 23:45

Обвинувачений у терактах в Норвегії Андерс Берінг Брейвік зізнався в причетності до них.

32-річний норвежець звинувачується в масовому вбивстві в молодіжному таборі на острові Утойя, а також в організації потужного вибуху в Осло.

"Він визнав факти й вибуху, і стрільби, але не вважає, що скоїв злочин", - повідомив у неділю начальник норвезької поліції Свейнунг Спонхейм.

"Він каже, що діяв сам, але поліція повинна перевірити все, що він сказав. Деякі зі свідків стрілянини на острові допускали, що стріляючих було більше одного", - зазначив він.

За словами адвоката Гейра Ліппестада, ці напади його підзахисний вважає "жорстокими, але необхідними" і обіцяє пояснити свої мотиви на судовому слуханні, яке призначено на понеділок.

Андерс Берінг Брейвік. Фото радіо "Свобода"

У неділю поліція провела рейд по промисловій зоні на околиці Осло і ненадовго затримала шістьох чоловік. Проте всі вони незабаром були відпущені.

Поліція змогла затримати Брейвіка тільки через півтори години після початку стрілянини на Утойї. Зокрема, поліцейські 45 хвилин не могли дістатися до острова, хоча при їх наближенні він негайно здався.

За повідомленням норвезької поліції, у Брейвіка при затриманні було дві одиниці вогнепальної зброї, у тому числі одна автоматична гвинтівка.

Різні повідомлення вказують на зв'язок підозрюваного з ультраправими екстремістами.

За кілька годин до нападів в інтернеті був розміщений документ англійською мовою, автором якого є Брейвік. Довжина маніфесту, який має назву "Європейська декларація незалежності", становить 1500 сторінок.

У тексті міститься критика мультикультуралізму та імміграції в Європу з ісламських країн, а також хвалебні відгуки про середньовічних лицарів-тамплієрів.

Норвезька поліція офіційно не розкривала версії мотивів вибуху в Осло і стрільби на Утойї, але найбільш постраждалі будівлі пов'язані з діяльністю правлячої лівої Трудової партії, а табір на острові належав її молодіжній організації.

Брейвік в минулому був членом правої Партії прогресу (зараз це найбільша з опозиційних партій у Норвегії за кількістю займаних місць у парламенті).

У п'ятницю в молодіжному таборі на острові Утойя були застрелені щонайменше 85 осіб. У неділю один з поранених помер у лікарні, тож число жертв досягло 86. За кілька годин до цього в центрі Осло прогримів потужний вибух, що забрав життя як мінімум семи чоловік.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування