Янукович оголосив амністію

Понеділок, 25 липня 2011, 12:38

Президент Віктор Янукович підписав закон про амністію в 2011 році.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Як заявив радник президента - керівник головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов, останній раз амністія в Україні оголошувалася у 2008 році, тобто більше двох з половиною років тому. 

"Оголошення амністії дозволить знизити кількість осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі, та не становлять значної суспільної небезпеки. Застосування амністії є повноваженням парламенту, парламент прийняв відповідний закон, глава держави скріпив його своїм підписом", - наголосив він. 

За словами Портнова, у зв’язку з оголошенням амністії будуть повністю або частково звільнені від покарання насамперед соціально вразливі особи: неповнолітні, вагітні жінки, інваліди, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, пенсіонери та ветерани війни. 

"У той же час...чітко визначена категорія осіб, до яких амністія не може бути застосована у зв’язку з їх суспільною небезпекою", - сказав він. 

До таких, за словами Портнова, відносяться особи, яких притягнуто до кримінальної відповідальності чи засуджено за вчинення окремих тяжких та особливо тяжких злочинів; особи, які мають дві і більше судимостей за вчинення тяжких або особливо тяжких умисних злочинів.

Також це особи, які вчинили злочини, що спричинили загибель двох і більше осіб; засуджені, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

Портнов зазначив, що досвід застосування амністії в минулі роки свідчить про ефективність цього інституту, а також про відсутність ускладнень криміногенної ситуації в державі внаслідок оголошення амністії. 

Він нагадав, що закон набуває чинності на наступний день після його опублікування і має бути реалізований у тримісячний термін.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування