У Грищенка кажуть, що Європа не має права контролю повернення українців

Вівторок, 26 липня 2011, 20:52

Візовий кодекс Євросоюзу не передбачає контролю з боку посольств країн-членів ЄС інформації щодо використання українцями отриманих шенгенських віз.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров, передає "Радіо "Свобода".

Раніше стало відомо, що дипломатичні установи окремих країн-членів ЄС в Україні вимагають від українців інформувати про своє повернення додому після використання шенгенської візи.

Цю інформацію фактично підтвердив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський раніше на брифінгу у Брюсселі.

Сікорський також зазначив, що вибіркова перевірка Шенгенською угодою не забороняється.

Коментуючи цю ситуацію, речник МЗС зазначив, що "за отриманою МЗС інформацією від Європейської комісії, Візовий кодекс ЄС не містить положень, які би регламентували контроль за поверненням осіб, яким було оформлено візи".

"Водночас країни-члени ЄС мають право на врегулювання цих відносин у рамках національного законодавства", - зазначив Дикусаров.

"У Брюсселі міністр закордонних справ Польщі повідомив про існуючу практику посольств деяких держав ЄС в Україні проводити вибіркові перевірки заявників, яким були оформлені візи щодо їх повернення в Україну за умови, якщо це передбачено національним законодавством відповідних країн. Але це не є практикою Польщі", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування