Екс-посол: США не збираються жертвувати Україною заради Росії

Неділя, 21 серпня 2011, 11:41

Перший посол США в Україні Роман Попадюк заявляє, що США не збираються "жертвувати" Україною заради відносин з Росією.

Про це він сказав в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"США підтримують відносини з усіма країнами, але ми не збираємося "жертвувати" Україною заради Росії", - підкреслив він.

"Наша підтримка України триває, й ми надалі з нею працюватимемо. Водночас ми маємо підтримувати зв’язки з Росією", - сказав екс-посол.

Водночас він зазначив, що в США багато власних економічних проблем і їх ресурси обмежені.

"Але ми (США) маємо великий інтерес у підтримці української незалежності та збереженні української державності. Ми бачимо Україну як державу, яка може стати прикладом для інших у регіоні, це центр стабільності", - вважає Попадюк.

Він також сказав, що не бачить відмінностей у ставленні до України з боку адміністрації президентів Джорджа Буша та Барака Обами.

"Єдина велика відмінність стосується питання НАТО. Адміністрації Буша дуже намагалася зробити так, щоб Україна та Грузія стали членами НАТО. Теперішня адміністрація цього не робить", - зазначив екс-посол.

"Коли до влади прийшов президент Янукович, він сказав, що членство в НАТО більше не є метою України. Можливо, це було мудрим кроком з українського боку, тому що питання НАТО було подразником в українсько-російських відносинах", - сказав Попадюк.

Він також висловив думку, що судовий процес проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко "створює погане враження про Україну".

"Я не юрист, я не вивчав юридичні документи. Але, очевидно, що незалежно від юридичних причин, цей процес, здається, містить політичні звинувачення проти Тимошенко", - вважає екс-посол.

За його словами, "уряд має усвідомити, що такі дії можуть обернутися проти нього".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування