МІЛІЦІЯ ВИЗНАЛА, ЩО ЗБРЕХАЛА

П'ятниця, 26 серпня 2011, 20:40

Співробітник спецпідрозділу "Беркут" законно застосував спецзасіб - балончик з аерозолем - під час зіткнень з опозицією 24 серпня.

Про це повідомив начальник відділу зі зв'язків з громадськістю головного управління МВС України в Києві Володимир Поліщук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Результати перевірки встановили, що співробітник міліції діяв без порушень, законно, в повній відповідності з законом України про міліцію", - зазначив він.

Разом з тим, в главку не уточнили, що за спецзасіб був в балончику.

Поліщук нагадав, що ГУ МВС України в Києві провело перевірку законності застосування співробітником спецпідрозділу "Беркут" спецзасобу.

За його словами, законність застосування міліціонером спецзасобу підтверджується фото- і відеоматеріалами.

"І на фото, і на відео видно, що застосування цього спецзасобу відбувалося саме в той час, коли його товариш по службі (поруч стояв співробітник "Беркута") був збитий з ніг мітингувальниками, які здійснювали щодо нього протиправні дії і таким чином погрожували його здоров'ю", - розповів представник МВС.

Поліщук також підтвердив інформацію про порушення кримінальної справи за даним фактом за ч.3 ст.296 Кримінального кодексу України (хуліганство) і зазначив, що її розслідує слідче управління главку.

На претензії організаторів мітингу про нібито неправомірність дій співробітників міліції, Поліщук зазначив, що міліціонери діють у суворій відповідності з Кримінально-процесуальним кодексом.

При цьому він додав, що "УПК не регламентує час доби, коли можна вручити повістку і не виключений виклик свідків (у справі про зіткнення між міліцією і опозицією) на допит засобами мобільного зв'язку".

Як відомо, опозиція в середу провела мітинг в парку Шевченка в Києві. Опозиція заявила про факт застосування сльозогінного газу.

В четвер начальник Головного штабу МВС України Анатолій Лазарєв, відповідаючи на питання, чи застосовував "Беркут" сльозогінний газ проти демонстрантів, заявив:

"Це може бути якийсь засіб особистої гігієни, може, це якісь інші пристрої розпилювання, які продаються в магазині парфумерії чи господарському магазині".

"Але те, що це не газ дратівливої дії - це однозначно", - запевнив він.

"Перед 24 серпня були інструктажі, і було ухвалено рішення не видавати особистому складу на руки певні засоби активної оборони. В тому числі і балончики з газом, і шумові гранати", - заявив Лазарєв.

"Жодних спецзасобів міліція не застосовувала", - також заявив речник київського управління внутрішніх справ Володимир Поліщук.

Однак на відео- і фотоматеріалах, видно, як міліціонер з кордону правоохоронців розпорошив газ на демонстрантів.

Швидше за все, проти опозиції застосували сльозогінний газ "Кобра".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування