Венеціанська комісія проти, щоб судимим в Україні заборонили обиратися

Понеділок, 19 вересня 2011, 11:15

У Венеціанській комісії побоюються, що повернення до змішаної виборчої системи в Україні може сприяти викривленню результатів виборів на користь провладних сил.

Про це сказав секретар комісії при Раді Європи Томас Маркерт в інтерв’ю "Deutsche Welle", коментуючи заплановане повернення до змішаної виборчої системи, при якій половина депутатів обирається за партійними списками, а половина – у мажоритарних округах.

"Загалом не нашій комісії вирішувати, якою саме бути виборчій системі – у країнах Європи діють багато різних систем. Однак ми не можемо не нагадати нашим партнерам у Києві про негативний досвід, який країна мала зі змішаною системою, до якої планують повернутися", - зауважив Маркерт.

За його словами, Венеціанська комісія раніше вже оприлюднювала висновки, згідно з якими вибори у мажоритарних округах оберталися масовим застосуванням "адміністративного ресурсу" з боку провладних сил.

Крім того, нагадав Маркерт, більшість "незалежних кандидатів" у результаті поповнювали провладну більшість у парламенті, у результаті чого влада цементувала контроль над парламентом.

Він зазначив, що під час візиту до Києва 22-23 вересня представники комісії планують обговорити питання змін до виборчого законодавства як з представниками різних політичних сил, так і з представниками неурядових організацій.

Остаточний вердикт щодо українського виборчого закону Венеціанська комісія планує винести у середині жовтня.

У попередніх висновках щодо запланованих змін до виборчого законодавства Венеціанська комісія висловила декілька принципових зауважень, які будуть обговорюватися під час зустрічей у Києві.

Йдеться, зокрема, про норму, згідно з якою в Україні до виборів можуть не допустити осіб, які мають судимість.

"Ця норма видається неадекватною. Зазвичай такі обмеження висувають лише щодо осіб, які скоїли тяжкі злочини. І обмеження щодо представницького мандату мають бути частиною судового вироку, винесеного особі за тяжкий злочин. Тут цього не передбачено – йдеться просто про "судимість", - наголосив Маркерт.

Крім того, за його словами, експерти планують обговорити суперечливі питання, які стосуються визначення меж виборчих округів і дільниць, забезпечення прозорості фінансування виборчої кампанії, а також вільної роботи представників ЗМІ на виборах. 

Секретар Венеціанської комісії також закликав українську владу до діалогу з опозицією, наголосивши, що консенсус щодо виборчих правил гри – основа демократичного ладу.

Раніше Венеціанська комісія та Парламентська асамблея Ради Європи рекомендували Україні вибори за пропорційною системою за "відкритими" загальнонаціональними списками або за регіональними партійними списками.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування