Регіонал каже, що "зимовий час" скасовано не через Москву

Середа, 21 вересня 2011, 12:39

Регіонал Олег Надоша, який ініціював відмову від переходу на "зимовий час", запевняє, що це зроблено задля здоров’я українців, а не через приклад Росії.

"Це рішення здорового глузду", - сказав він в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Тому що, по-перше, багато людей страждає в момент переходу. Ми маємо статистику сумну: на 62% збільшується в перший тиждень після переходу звернення людей з захворюваннями серцево-судинних шляхів. Друге, практично на 130% збільшується кількість звернень до дитячих педіатрів. Це основне", - заявив Надоша.

"Дуже сумнівна економія електроенергії. Як на мій погляд, ми маємо збитків максимум на 200 мільйонів гривень, це не є суттєво, це фактично 5 гривень на одну людину", - додав він.

Депутат наголосив, що медична статистика – "загальна, вона не має безпосереднього зв’язку з переходом часу", а статистики щодо економії "практично не існує".

На зауваження, що Білорусь також відмовилася від переведення годинників для узгодження з країнами Митного союзу, і запитання, чи не є для України скасування "зимового" часу кроком до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном – Надоша відповів:
 
"Я вам скажу інше. Ми маємо різницю з Москвою за моєю постановою. Тому говорити про те, що ми узгоджуємо свій час з Москвою, – це зайве".

"Тут, повірте мені, ніякої політики немає, хоча наші деякі "національно свідомі" це закидають, взагалі не розібравшись у суті цього проекту і цієї вже постанови Верховної Ради. Ми маємо годинну різницю, як і мали, з Росією, і фактично наблизили свій час до європейського часу", - заявив "регіонал".

Надоша уточнив, що у листопаді цього року українці вже не будуть переводити годинники.

У 1992 році Верховна Рада відновила запровадження літнього часу "з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи", і "згідно з рекомендаціями Європейської економічної комісії ООН".

У Росії скасували перехід на "зимовий", тобто поясний, час у лютому цього року. У березні росіяни востаннє перевели годинники на "літній" час – і восени уже його не змінюють.

Радіо "Свобода" зазначає, що країни Балтії – Естонія, Латвія і Литва – скасовували сезонний час на початку 2000-х років, іще не будучи членами ЄС, але невдовзі повернулися до нього.

Усі країни Євросоюзу запроваджують літній час відповідно до директиви Європарламенту і Ради ЄС. Єдина країна Європи, яка не користується літнім часом, – Ісландія, яка не входить до Євросоюзу.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування