Європа просить Україну почекати з законом про вибори

Середа, 28 вересня 2011, 19:10

Європейський Союз наполягає на тому, щоб законопроект про вибори Верховної Ради був переданий на розгляд парламенту після висновків Венеціанської комісії.

Про це йдеться в повідомленні представництва ЄС в Україні, яке опубліковане на офіційному сайті представництва.

"Ми будемо просити Україну дотримуватися обіцянки слідувати рекомендаціям ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборчих питань, зокрема дочекатися остаточного спільного висновку "Венеціанської комісії" та БДІПЛ, який буде представлений в жовтні, перш ніж завершувати роботу над яким-небудь законопроектом і подавати його до парламенту", - сказав глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Очікується, що наступне засідання "Венеціанської комісії", на якому планується розглянути зазначений законопроект, пройде 14-15 жовтня, а остаточні висновки щодо цього документу комісія надасть 17 жовтня.

На лекції в Києво-Могилянській академії в середу Тейшейра також заявив, що в жодній європейській країні глава держави не визначає, якою має бути виборча система.

Дипломат підкреслив, що новий законопроект про вибори до Верховної Ради базується на зміні виборчої системи, яку схвалив особисто президент.

"В процесі (обговорення) він викликав велику стурбованість з приводу участі громадянського суспільства та всіх політичних сил", - цитує Тейшейру "Інтерфакс-Україна".

Він також згадав слова міністра юстиції Олександра Лавриновича щодо того, що немає європейського стандарту, що визначає тип виборчої системи, і це рішення має прийматися усередині країни.

"Немає європейського стандарту, що визначає тип виборчої системи - це правда. Але тепер я спитаю вас, покажіть мені країну серед європейських держав, де б президент сам втручався в те, якою буде виборча система", - підкреслив він.

За словами посла ЄС, відповіді на це питання він не отримав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування