Польща розповіла, як може зробити "газовий" аудит

П'ятниця, 9 вересня 2011, 22:02

Європейська комісія може перевірити відповідність газових угод між Україною та Росією європейському енергетичному законодавству.

Про це повідомив прес-секретар польського Міністерства закордонних справ Марчін Босацький, коментуючи заяву міністра Радослава Сікорського про можливий аудит українсько-російської газової угоди.

Він зазначив, що Україна на початку цього року вступила в Енергетичну спільноту (Energy Community), що зобов`язує державу запроваджувати у себе європейські стандарти функціонування енергетичного ринку.

Босацький зауважив, що глава МЗС говорив про "гіпотетичну можливість" проведення аудиту як чинної газової угоди між Україною та Росією, так і можливого проекту нового документу.

"Ціллю такого аудиту може бути перевірка відповідності законодавству Євросоюзу і уникнення ситуації, в якій Україна могла б бути пов’язана двосторонніми міжнародними юридичними зобов’язаннями, які унеможливлюють імплементацію нею зобов’язань у рамках Енергетичної спільноти", - цитує прес-секретаря УНІАН.

Босацький також нагадав, що торік Єврокомісія проводила аналогічний аудит газового договору між Польщею і Росією, який, серед іншого, визначав умови використання Ямальського газопроводу.

Речник МЗС головуючої зараз в Євросоюзі Польщі також зазначив, що Європейська комісія нещодавно вчергове підкреслила необхідність інтеграції енергетичного ринку сусідів ЄС, які включені у програму "Східне партнерство", в рамках Енергетичної спільноти.

"Згідно з прийнятими Україною зобов`язаннями, правова основа функціонування української газотранспортної системи не повинна відрізнятися від чинної на території Євросоюзу", – сказав Босацький.

Водночас він наголосив, що Єврокомісія або секретаріат Енергетичної спільноти можуть взяти участь в аудиті газових договорів України і Росії лише у випадку звернення з такою заявкою України.

"Лише тоді з урахуванням політичної ситуації може бути ухвалене рішення про доцільність участі (в аудиті) згаданих інституцій", - заявив прес-секретар.

Як відомо, 7 вересня Сікорський заявив, що Єврокомісія може взяти участь в аудиті підписаного у 2009 році газового контракту між Україною і Росією.

У відповідь МЗС Росії заявило, що договори Росії й України щодо газу не потребують "зовнішнього аудиту", а ставити їх під сумнів - неправомірно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування