Чехія назвала умови, за яких підтримає Україну в Європі

Вівторок, 11 жовтня 2011, 23:16

Чехія стривожена вердиктом Печерського райсуду у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яким вона засуджена до 7 років позбавлення волі.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Чехії.

"Вердикт винесено після судового процесу, який продемонстрував неповагу до міжнародних стандартів проведення справедливих, прозорих та незалежних юридичних процесів", - йдеться в заяві.

"Вирок показує, як далеко знаходиться українське розуміння кримінальної та політичної відповідальності від усталеного в Європейському Союзі. Він показує міцні розбіжність у правовій культурі", - вважають дипломати.

"Чехія не може погодитися з вироком, який може призвести до подальших зловживань у політичній боротьбі", - підкреслили в чеському МЗС.

У міністерстві зазначили, що "справа не тільки у випадку Юлії Тимошенко".

"Всі українські політики, і особливо ті, хто чекає вироку, як Юрій Луценко, повинні мати беззаперечне право брати участь в українському політичному процесі, у тому числі мати пасивне виборче право", - йдеться в заяві.

"Чеська Республіка бажає Україні, своєму європейському сусідові, бути незалежною країною без політичних в'язнів, країною з відкритою плюралістичною політичною системою, де нація буде мати вирішальний голос на виборах. Тільки тоді Чехія готова прийняти заяву України на вступ до Європейського Союзу", - підкреслили в чеському МЗС.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування