Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Закордонні ЗМІ: Справа Тимошенко - Фарс по-київськи

Середа, 12 жовтня 2011, 14:59

Багато західних ЗМІ в середу вийшли з матеріалами про вирок Юлії Тимошенко, у яких вони називають їх спробами знешкодити екс-прем'єра й прозахідні сили, а також анулювати газові угоди з Росією.

Також сюжети про вирок Тимошенко вийшли на багатьох закордонних телеканалах. Здебільшого переважає осуд вироку.

"Януковичу, по суті, байдуже, що про нього думають у ЄС", пише газета  The Guardian.

Він також відзначає, що під керівництвом Януковича Україна сповзає до "керованої демократії" і авторитаризму в російському стилі, додає виданя.

"Очевидно, справа було затіяна, щоб стриножити Тимошенко й паралізувати прозахідні, налаштовані проти Януковича сили, які вона представляє", - пише газета.

Так видання The Financial Times, стверджує, що "вирок Тимошенко до 7 років в'язниці - великий крок назад".

Видання також наголошує, що Єврокомісія має "засудити" вирок, але "він не повинен стати погрозою для успішного завершення переговорів про торгівлю".

При цьому видання зазначає, що в такому випадку Україна "буде виштовхнута на орбіту Росії".

У своїй редакційній статті газета підкреслює, що при ратифікації угоди про свободну торгівлю держави ЄС мають вимагати, щоб Янукович довів прихильність України європейським цінностям, у тому числі й дозволити Тимошенко балотуватися.

Газета The Wall Street Journal називає вирок "Фарсом по-київськи". При цьому газета нагадує, що після Помаранчевої революції уряд Тимошенко "не піддав судовому переслідуванню Януковича і його оточення".

Також видання підкреслює, що в демократичних країнах політичні розбіжності влагоджуються політичними засобами (вибори), різні погляди на політику не кримінадізуються.

Німецька газета Der Standard публікує інтерв'ю австрійського експерта з Університету Інсбрука Герхарда Манготта. За його словами, основною метою процесу над Тимошенко було поставити під сумнів підписані в січні 2009 року газові угоди з Москвою.

Обвинувальний вирок екс-прем'єрові означає, що українська сторона може спробувати оголосити угоди недійсними й анулювати їх, вважає він.

У той же час видання The New York Times відзначає, що вирок Тимошенко "скоріше зіпсує відносини Януковича з Путіним, ніж спонукає Росію до поступок в ціні на газ". А це небажано для Януковича напередодні парламентських виборів, відзначає автор.

Також про відносини з Росією пише й газета Le Nouvel Observateur.

"Для Брюсселя цей процес - політичний. Більше того, майбутнє відносин ЄС із Україною залежить від нього. Що стосується Росії, ця справа теж не обіцяє нічого гарного українському президенту. Адже саме з Володимиром Путіним Тимошенко підписувала газові контракти... Затиснутий у лещата між Сходом і Заходом, український президент цілком може переглянути свою політику, і Тимошенко - яким би гігантом вона не здавалася - зрештою може бути виправдана", - вважає газета.

Українська правда за матеріалами Инопресса

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування