Екс-посол США: У Вашингтоні почали говорити про "чорний список" українських чиновників

Четвер, 20 жовтня 2011, 14:04

Грудневий саміт ЄС – Україна може опинитися під загрозою зриву.

Про це заявив колишній посол США в Україні (1998–2000), експерт Інституту Брукінґса Стівен Пайфер, повідомляє Тиждень.

Він зазначив, що фактично всі міжнародні спостерігачі вважають процес проти Юлії Тимошенко політично мотивованим.

"Це погано впливає на Україну, надалі шкодячи й без того заплямованій репутації її судової системи", - наголосив Пайфер.

За його словами, те, що трапилося з Тимошенко, ще більше посилило занепокоєння згортанням демократії в Україні, яке вже й так наростало на Заході впродовж останнього року.

"Чи може Україна долучитися до Європи, відвертаючись геть від європейських демократичних цінностей? І це занепокоєння вже сягнуло такої точки, коли цілком можливою є не лише критика, а й конкретніша реакція", - додав Пайфер.

"ЄС може далі провадити перемовини з Україною щодо Угоди про асоціацію та всеохопну і поглиблену зону вільної торгівлі, але важко собі уявити, що вони будуть підписані, коли екс-прем’єр залишатиметься у в’язниці й буде усунута від участі в політичному процесі", - зазначив колишній посол.

При цьому додав, що навіть якщо угоди підпишуть, що видається вкрай малоймовірним, лідери декотрих країн ЄС та Європейський парламент уже пообіцяли заблокувати їх ратифікацію.

"Грудневий саміт ЄС – Україна може опинитися під загрозою зриву. У Вашингтоні почали вже говорити про те, чи не скласти список українських посадовців, яким буде заборонено в’їзд так само, як це зробили щодо можновладців із Білорусі та Росії", - заявив експерт.

Пайфер наголосив, що українська влада повинна усвідомлювати, що саме політична асоціація та всеохопна зона вільної торгівлі прокладають шлях для розвитку відносин ЄС та України.

"Те, що Київ робить із Тимошенко, реально блокує його план наблизитися до Європи і здобути доступ до найбагатшого ринку в світі. В українській владі можуть знайтися ті, кому це до вподоби, але ж президент Янукович постійно повторює, що європейська інтеграція – його пріоритет. Якщо це справді так, то він мусить щось робити. Але наразі його відносини з Європою та Заходом загалом рухаються до нижньої точки", - резюмував Пайфер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування