Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій погрожують ветувати закон своєї більшості

Понеділок, 31 жовтня 2011, 15:51

Проект закону про вибори народних депутатів, внесений більшістю, містить у собі ряд неконституційних положень і буде ветований президентом.

Про це заявила радник президента, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента Марина Ставнійчук на комітетських слуханнях парламенту, проект буде заветований президентом, якщо його приймуть в теперішньому вигляді.

Як передає ЛІГАБізнесІнформ, Ставнійчук уточнила, що законопроект більшості містить серйозні недоліки, які "в наступному році можуть коштувати державі дуже багато і дуже дорого - нелегітимності майбутнього парламенту".

При цьому Ставнійчук звернула увагу на такі положення законопроекту, як надання кандидатам у депутати права балотуватися відразу в багатомандатному та одномандатному округах на парламентських виборах.

"Це положення в 1998 році визнавалося в Конституційному суді таким, що не відповідає Конституції", - додала вона.

Крім того, до неконституційних Ставнійчук віднесла положення, за яким виборці, які голосують за межами України, не можуть віддавати голоси за кандидатів у депутати по мажоритарних округах.

Критику Ставнійчук викликало також пропозиція встановити різні терміни висування і реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатному і одномандатому виборчих округах.

Це питання також аналізувався в КСУ і був визнаний неконституційним.

"Виникають серйозні сумніви і в конституційності положень законопроекту, якими визначення територіальної організації виборів віддано Центральної виборчої комісії, всупереч конституційним приписам про те, що питання організації і порядку проведення виборів визначаються лише законами України", - сказала вона.

Принципу вільних виборів, за словами Ставнійчук, суперечать такі положення законопроекту, як відсутність державного фінансування передвиборної агітації, істотне зниження ступеня захисту виборчих бюлетенів, зниження гарантій оскарження результатів виборів.

"Ігнорувати серйозні ознаки неконституційності окремих положень з удосконалення закону про вибори народного депутата України не можна", - підкреслила вона.

Радник президента додала, що частина процедур, наприклад, формування виборчих округів, взагалі не прописана в законопроекті.

Подібна система створює можливості для маніпуляцій.

Ставнійчук розраховує на професійну роботу профільного комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування над проектом.

За словами Ставнійчук, у парламенту ще є можливість серйозно попрацювати над законопроектом.

"Інакше буде вето", - підсумувала вона.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування