Венеціанська комісія проти змішаної системи виборів часів Кучми

Вівторок, 4 жовтня 2011, 18:54

Венеціанська комісія оприлюднить свою позицію щодо законопроекту про парламентські вибори в Україні наступного тижня.

Про це повідомив у вівторок в Страсбурзі на прес-конференції секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наша оцінка така: з одного боку, ми повинні сказати, що українська влада, Міністерство юстиції і робоча група доклали достатньо зусиль, щоб поліпшити деталі виборчого закону. І це - позитивна сторона. Але є також менш позитивна сторона", - сказав він.

Маркерт нагадав, досі в Україні була пропорційна система з 3% прохідним бар'єром.

"Що нам не подобається в цій системі, і що, як я думаю, не подобається більшості людей в Україні, так це система з єдиним національним списком, де немає жодного виборчого округу, що означає, Києві чи ти, чи в Донецьку, у тебе - той же кандидат", - описав коротко секретар комісії.

У зв'язку з цим він нагадав, що Венеціанська комісія рекомендувала "зберегти пропорційну систему, але просуватися до системи регіональних списків, до системи відкритих списків, щоб виборці могли позначити, хто є кандидатом, якого вони вважають за краще".

Разом з тим, як зазначив Маркерк, запропонований законопроект "повністю змінює виборчу систему, який передбачає повернення до змішаної системи" зі збільшенням прохідного бар'єру до 5%, заборона участі блоків.

"Тому буде важче (політичним партіям) потрапити в парламент, а інша половина депутатів буде обиратися в одномандатному окрузі", - вважає він.

"Наші рекомендації чітко полягали в тому, щоб не повертатися до цієї системи. Також об'єднана опозиція Україна чітко нам сказала, що вона повністю проти зміни системи, що вони хочуть зберегти існуюче виборче законодавство. З нашої точки зору, виборча система має бути змінена широким консенсусом політичних сил", - упевнений Маркерт.
    
Іншою проблемою секретар Венеціанської комісії назвав кордони мажоритарних округів, так як "кожна партія буде намагатися проводити їх на користь свого кандидата".

"Це дуже складне питання, яке займає багато часу. І у нас є занепокоєння, що зараз для виборів наступного року в цьому відношенні нічого насправді не було зроблено, немає критеріїв, як вирішувати кордони, вони не були визначені", - зазначив Маркерт.

"Це наша основна стурбованість, в іншому закон надає гарну основу для майбутніх виборів", - підкреслив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News