У Митному союзі переконують, що з ними вигідніше, ніж з ЄС

Неділя, 9 жовтня 2011, 16:15

Входження України в зону вільної торгівлі з Євросоюзом спричинить прискорене згортання науково-технічної взаємодії між Росією і Україною.

Про це в неділю на Родоському форумі в Греції заявив відповідальний секретар Комісії Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану Сергій Глазьєв, передає УНІАН.

Зокрема, за його словами, політична еліта України консолідовано відстоює європейський вектор розвитку, в той час як дані статистики зовнішньої і внутрішньої торгівлі Росії і України підтверджують економічні переваги створення єдиної митної території.

За інформацією Глазьєва, загальний товарообіг Білорусі, Росії і Казахстану у першому півріччі 2011 року виріс на понад третину в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

При цьому згідно з розрахунками Інституту народногосподарського прогнозування російської Академії наук, у найближчі 10 років інтеграційний ефект для України в разі приєднання до Митного союзу і ЄЕП дозволить збільшити сукупний ВВП України на 773 мільярди доларів, або 34% до сучасного рівня ВВП.

У випадку входження України в зону вільної торгівлі в Євросоюзом Глазьєв прогнозує прискорене згортання науково-технічної взаємодії між Росією і Україною у авіабудуванні, енергетиці, машинобудуванні, ракетно-космічної співпраці та суднобудуванні.

На його думку, такі дії призведуть до скорочення українського експорту на 2 мільярди доларів на рік.

Вступ України в ЗВТ дає Євросоюзу за рахунок збільшення ринку приблизно 8 мільярдів доларів на рік, що не несе великого економічного змісту, а має тільки великий політичний зміст для Євросоюзу, заявив Глазьєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування