Київ і Москва домовилися про ціну на газ - ЗМІ

Вівторок, 15 листопада 2011, 10:02

Ціна на російський газ для України складатиме 220-230 доларів за 1 тис. куб. м.

Такий результат переговорів Москви і Києва , які погодили нову вартість російського газу для України. Про те, коли відбудеться підписання, джерело видання "Экономические известия" в Адміністрації президента конкретизувати не змогло.

"Орієнтовно, кінець листопада - початок грудня. Зараз на рівні урядів, компаній "Нафтогаз Україна" і "Газпром" триває узгодження технічних деталей з оформлення нових домовленостей. Коли все буде готово, буде визначена дата зустрічі президентів України і Росії, які і завізують документи", - зазначив співрозмовник видання.

Серед деталей нових умов газового співробітництва він виділив: вартість газу на рівні 220-230 доларів за 1 тис. куб. м (зауважимо: обговорюваний діапазон цін на переговорах був 150-270 доларів за 1 тис. куб. м); оплата газових поставок і можливість кредитування в рублях.

Окрім того, за словами джерела, нові угоди також передбачають можливість надання преференцій для російських інвесторів у разі їх участі у приватизації підприємств в Україні.

Прем'єр Микола Азаров сказав, що в листопаді переговори з "Газпромом" будуть вже завершені.

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що Україна розраховує на істотне зниження ціни на російський газ.

А міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко звернув увагу, що Україна і Росія вже перейшли до технічного оформлення газових домовленостей, основні умови яких були закладені під час вересневої зустрічі Віктора Януковича, Дмитра Медведєва і Володимира Путіна в підмосковній резиденції російського президента.

На думку експертів, нові умови поставок газу в Україну будуть ґрунтуватися не тільки на економічних розрахунках, а й на політичних гарантіях обох сторін.

Зокрема, в питанні про приватизацію перспективних стратегічних активів, яку має намір здійснити Кабмін Миколи Азарова, - енергогенеруючих і регіональних газопостачальних компаній (облгазів).

А питання про тристоронній консорціум з участю Росії і Брюсселя для модернізації та управління українською газотранспортною системою експерти відносять до розряду геополітичних, оскільки воно впливає на стабільність газових поставок у міждержавному масштабі і повинне враховувати інтереси постачальника (Росії), транзитера (України) і споживачів в країнах ЄС.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування