Угоду з ЄС у грудні не парафують - ЗМІ

Субота, 19 листопада 2011, 13:25

На грудневому саміті Україна-ЄС угоду про асоціацію, скоріше за все, парафовано не буде.

Про це пише в суботу "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на свої джерела.

Як стверджує видання, скоріше за все, саміт відбудеться 19 грудня, як і заплановано.

"З парафуванням Угоди про асоціацію справи йдуть менш оптимістично. Хоча профільний комітет Європарламенту і затвердив позавчора проект рекомендацій ЄП для Ради ЄС і Єврокомісії, в якому закликає якомога швидше завершити всі процедури, пов’язані з цією угодою, і парафувати документ до кінця року, на саміті, за інформацією DT.UA, це навряд чи станеться", - йдеться в матеріалі.

"Джерела і з українського, і з європейської сторони неофіційно говорять приблизно одне й те саме: парафування на саміті не виключене, але малоймовірне", - пише видання.

Більш ймовірно, що документ буде парафований не на саміті, а в більш скромній обстановці, щоб уникнути помпи та участі перших осіб, зазначає "Дзеркало тижня".

"Ще одна причина, що змушує європейську сторону думати про відстрочку парафування, — це зникнення чи не останнього важеля з і без того ефемерного арсеналу інструментів впливу на українську владу", - йдеться в матеріалі.

Відзначається, що після парафування угоди необхідно мінімум півроку для підготовки документа до підписання (перекладу всіма мовами країн ЄС, внутрішньодержавних процедур тощо).

"Якби Янукович & Ко демонстрували хоч якийсь рух назустріч побажанням ЄС у демократичній сфері, можна було б спокійно займатися технічною роботою", - пише видання.

"Але ж за ці півроку вони повністю знищать опозицію, зовсім задушать свободу слова й остаточно скотяться до авторитаризму", — стурбовано говорять наші європейські співрозмовники. Тому парафування УА Євросоюз може залишити як "морквину", отримати яку Україна зможе тільки якщо продемонструє "істотний прогрес" у сфері демократії", - йдеться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування