Рада Європи проти, щоб українців просто так саджали на 5 діб

Вівторок, 22 листопада 2011, 11:14

Рада Європи розкритикувала проект Кримінально-процесуального кодексу.

Про це в інтерв'ю газеті "Сегодня" розповів керівник головного управління з судоустрою адміністрації президента, радник голови держави Андрій Портнов.

За його словами, в новому КПК прописано, що затримання можливе на термін до 3 діб, але суд може продовжити його до 5-ти.

"Експерти рекомендували нам розписати докладно, як у ці два дні, між 5 і 3 цілодобово, здійснюватиметься змагальність процесу, чи не буде тут у прокурора більше прав, ніж у адвоката", - зазначив Портнов.

Водночас новий Кримінально-процесуальний кодекс позбавить можливості захищати в суді інтереси підсудного людей, які не мають свідоцтва органів адвокатського самоврядування.

"Представник (інтересів обвинуваченого в суді) може поводитись як завгодно, говорити що завгодно і так далі. Він не несе жодної відповідальності, адже у нього нічого забрати. А у адвоката можна забрати свідоцтво. Це буде стримуючим фактором для адвокатів, щоб не порушували етичні норми", - підкреслив радник президента.

Згідно з проектом нового КПК, всі докази будуть оцінюватися і прийматися лише судом. Окрім того, "доказом не може бути визнано те, при отриманні чого порушено закон або навіть процедура цього отримання".

"Раніше на порушення процедури часто закривали очі. Тепер, наприклад, якщо належить за процедурою відповісти спочатку на питання А, потім на питання Б, але зроблено навпаки, це вже не доказ. Суду будуть надані широкі повноваження такі докази не приймати", - повідав чиновник.

Разом з тим Портнов прогнозує різке збільшення в Україні виправдувальних вироків, пов'язане зі скасуванням поняття "додаткове розслідування".

"Тобто якщо справа потрапила до суду, можуть бути тільки два варіанти: або виправдувальний вирок, або обвинувальний. Третє виключено. Слідчому і прокурору на стадії досудового слідства доведеться працювати ретельніше, доводячи провину, бо будь-яка недоробка призведе автоматично до виправдувального вироку", - підкреслив Портнов.

За словами радника президента, багато зауважень європейських експертів стосувалися великих повноважень прокурорів, а також непродуманості питання відшкодування витрат на проведення експертизи на вимогу адвоката.

Портнов підкреслив, що зауваження Ради Європи, з якими в АП згодні, будуть доопрацьовані в проекті КПК до 12 грудня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування