США та ЄС закликають Київ допустити Тимошенко до виборів

Вівторок, 29 листопада 2011, 09:20

США та Євросоюз планують співпрацювати в просуванні демократії й сприяти модернізації в країнах Східної Європи, у тому числі в Білорусії та в Україні.

Про це йдеться в заяві за підсумками саміту ЄС-США, розповсюдженому у Вашингтоні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У документі США та ЄС декларують намір "разом працювати щодо підтримки демократії, урегулювання застарілих конфліктів і сприяння модернізації" у Східній Європі.

Зокрема, США та ЄС закликають владу України дотримуватися зобов'язань у сфері судочинства.

"Ми закликаємо уряд України виконувати свої зобов’язання щодо прихильності демократичним цінностям і верховенству закону й щодо проведення справедливих, відкритих і неупереджених судових процесів, пов'язаних із колишніми членами уряду, включаючи будь-яку апеляцію у випадку пані Тимошенко", - говориться в документі.

"Право на апеляцію не повинно бути підірване введенням обмежень на право обвинувачуваних виставляти свою кандидатуру на майбутніх виборах в Україні, включаючи парламентські вибори, намічені на наступний рік", - говориться в заяві.

США і ЄС також вимагають від влади Білорусі негайно звільнити політичних ув'язнених і рухатися шляхом поваги прав людини, верховенства закону.

"Ми наполягаємо, щоб уряд Білорусі негайно звільнив і реабілітував своїх політичних ув'язнених і просунувся шляхом поваги принципів демократії, верховенства закону й прав людини", - зазначається у документі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування