У Львові можуть знести радянського солдата

Вівторок, 8 листопада 2011, 10:35

У Львові можуть знести монумент радянському солдату-визволителю на перетині вулиць Стрийської та Гвардійської.

Як повідомляє "Сегодня", у Галицькому районному суді розглядають позов Української республіканської партії (УРП), яка вимагає у львівської міськради демонтувати скульптуру.

У партії посилаються на рішення облради початку 1990-х, яким вирішили знести півтора десятка радянських пам'ятників, зокрема і солдата.

Як пише газета, у міськраді не хочуть втручатися в делікатне питання знесення пам'ятника. Юристи мерії просять суд відхилити позов, наполягаючи, що терміни давності пройшли (мається на увазі рішення, на яке посилається УРП).

За інформацією видання, навіть у "Свободі", яка раніше також виступала за знесення радянського солдата, думки розділилися, і нібито там не хочуть робити зараз різких рухів з цього приводу.

Про знесення пам'ятника заговорили в травні 2007 року у Львівській міськраді. Але тоді обмежилися лише створенням комісії, яка мала вирішити, які пам'ятники можна вважати "імперсько-більшовицькими символами" та їх знести.

У 2009 році про знесення заговорили і в облраді, створивши комісію з боротьби з комуністичною ідеологією.

Пам'ятник, довкола якого розпалюються пристрасті, є ансамблем: бронзові скульптури "Батьківщини-матері" і радянського воїна з мечем, а також двох стел з фігурами червоноармійців і радянською зіркою.

"Монумент Слави", якому понад сорок років, розташований у верхній частині парку культури і навпроти академії сухопутних військ. Зазвичай тут збираються радянські ветерани і "ліві" на 1 і 9 травня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...