У Верховному суді кажуть, що Генпрокуратура бреше

Середа, 9 листопада 2011, 10:41

Рішення про скасування довічного ув’язнення засудженим Верховний суд прийняв законно.

Таку заяву зробили в Верховному суді України, текст якої має "Українська правда".

У повідомленні йдеться, що рішення про зміну покарання засудженим було прийняте на основі зміненого законодавства: 29 грудня 1999 року Конституційний суд України скасував смертну кару.

Згодом, а саме 4 квітня 2000 року набув чинності закон "Про внесення змін до Кримінального, Кримінально-процесуального та Виправно-трудового кодексів України". Цим законом з законодавства виключалось поняття смертної кари та встановлювався новий вид покарання – довічне позбавлення волі.

"Таким чином, упродовж більше трьох місяців (з 29 грудня 1999 року по 4 квітня 2000 року) найсуворішим видом покарання за Кримінальним кодексом України 1960 року було позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років", - зазначають у Верховному суді.

Як наголошують в установі, така ситуація спричинила численні звернення до ВС осіб, засуджених за особливо тяжкі злочини, з клопотанням про заміну довічного ув’язнення позбавленням волі на 15 років.

У зв’язку з цим, повідомляє прес-служба, у 2009 році на спільних засіданнях Судової палати у кримінальних справах та Військової судової колегії Верховного Суду, згідно з чинним законодавством, було ухвалено рішення про заміну покарання.

"Відповідно до вимог частини першої статті 6 Кримінального кодексу України 1960 року та частини другої статті 4 Кримінального кодексу України 2001 року злочинність і караність діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час його вчинення", - наголосили у ВСУ.

Водночас, як зауважили у Верховному суді, перегляд цих кримінальних справ здійснювався за участю заступника генпрокурора, "який вважав позицію заявників про необхідність заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на п'ятнадцять років позбавлення волі юридично обґрунтованою".

"Більше того, у ряді випадків підставою для перегляду вироків у такій категорії справ було подання Генеральної прокуратури України", - підкреслили у Верховному суді.

Крім того, 4 червня 2010 року Верховний суд звернувся до Конституційного суду з поданням щодо офіційного тлумачення відповідних норм Конституції та Кримінального кодексу стосовно дії в часі положення, що визначило заміну смертної кари довічним позбавленням волі.

"Відповідне тлумачення цієї правової ситуації Конституційний Суд України дав у своєму Рішенні від 26 січня 2011 року № 1-рп/2011", - зазначають вони.

"Таким чином, твердження заступника Генерального прокурора України Михайла Гаврилюка про те, що судді Верховного Суду України, які брали участь у прийнятті зазначених судових рішень, порушили присягу судді, є безпідставними", - переконані у ВСУ.

Як відомо, заступник генпрокурора Михайло Гаврилюк повідомив, що проти суддів Судової палати з кримінальних справ Верховного суду України відкрито провадження за начебто порушення суддівської присяги у справах про заміну 15-тьом злочинцям довічного ув’язнення на 15 років позбавлення волі.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News