Лібералізацію візового режиму з ЄС ще не зовсім "утрясли"

Вівторок, 20 грудня 2011, 10:35

Угода про візову лібералізацію з країнами Євросоюзу може бути укладена на початку січня.

Про це сказав газеті "Комерсант-Україна" європейський дипломат.

Співрозмовники газети в переговірних групах кажуть, що президент Віктор Янукович поквапився, заявивши 19 грудня про те, що Київ домовився про пом'якшення візового режиму для в'їзду українців у країни Євросоюзу.

За їхніми словами, у понеділок були погоджені ключові політичні положення нової угоди, але сам її текст поки не готовий до підписання.

"Угода про візову лібералізацію буде укладена дуже скоро – думаю, на початку січня", - заявив газеті один із європейських дипломатів. 

Даний договір має суттєво підвищити клас шенгенських віз, що видаються українцям.

У чинній угоді між Україною та Євросоюзом декларується, що громадянам, які часто відвідують країни ЄС, мають видаватися багаторазові візи терміном "до року", а для окремих категорій – "до п'яти років". Багато європейських консульств користуються нечіткістю формулювання й видають мультивізи на короткий термін – місяць, а то й декілька днів.

У новому договорі визначення термінів будуть уточнені, і з'являться слова "рік" і "п'ять років" відповідно. 

Збільшиться також кількість безкоштовних віз, що видаються країнами ЄС. Від візового збору будуть звільнені представники недержавних структур, будь-яких професійних об'єднань і релігійних організацій.

За інформацією газети, українська сторона вимагала від ЄС також скасувати оплату вартості послуг візових центрів – комерційних посередників при консульствах – для малозабезпечених громадян, наприклад пенсіонерів. Але домогтися цього не вдалося.

"Європейські партнери пояснили нам, що це дуже важко реалізувати", - сказав високопоставлений український дипломат. 

"Але ми домовилися про інше поліпшення: ЄС скасовує оплату за терміновість оформлення візи (у низці консульств оплачується за подвійним тарифом)", - повідомив він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування