Грищенко радий, що не зробив "подарунка", і чекає швидкого парафування з ЄС

Четвер, 29 грудня 2011, 09:56

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко сподівається, що Угода про асоціацію з Євросоюзом буде парафована до середини лютого 2012 року.

"Упевнений, що протягом першого кварталу, найімовірніше до середини лютого, ми проведемо парафування", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Міністр пояснив, що саме парафування є суто технічною процедурою, яка не має принципового значення для долі Угоди про асоціацію.

"Значно важливіше те, що на саміті було не просто заявлено на вищому політичному рівні про успішне завершення чотирирічних переговорів, але й підтверджено, що за всіма критеріями Україна є європейською країною, відносини якої з Євросоюзом мають усі підстави для розвитку", - підкреслив Грищенко.

"Не будемо забувати, що й в Україні, й за її межами було чимало сил, які розраховували на те, що після відомого судового рішення (щодо Юлії Тимошенко) і реакції на нього європейських політиків, діалог між нашою країною та ЄС у принципі буде заморожений, а саміт не відбудеться, що кине державу в період стратегічної невизначеності", - зазначив голова МЗС.

За його словами, українська дипломатія "не зробила їм такого подарунка".

"Не сумніваюся, що альтернативи курсу на європейську інтеграцію немає. Це єдина зовнішньополітична стратегія, яка об’єднує все суспільство, усі регіони нашої країни, і всі частини політичної еліти", - сказав Грищенко.

За його словами, на саміті 19 грудня було підтверджено, що Україна не зійде з європейського шляху.

"І в цьому полягає головний результат саміту. Ніякого геополітичного повороту не сталося. Переконаний, уже й не відбудеться", - підкреслив голова МЗС.

Він запевнив, що Україна буде найтіснішим чином співпрацювати з Росією й іншими партнерами на схід від своїх кордонів.

"Але наш цивілізаційний вибір, мабуть, визначений історичною, культурною, ментальною приналежністю до тієї спільності, яка вже декілька десятиліть успішно реалізує унікальний проект єдиної Європи", - зазначив Грищенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...