Проти Тимошенко порушено 10 справ - Кузьмін

Середа, 7 грудня 2011, 10:44

Проти Юлії Тимошенко порушено 10 справ, з яких 3 справи розслідує Генпрокуратура, 6 – Державна податкова служба, ще одне досудове слідство проводить СБУ.

Про це повідомив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні".

"Слідчі Генпрокуратури зараз розслідують три кримінальні справи у відношенні Тимошенко. Перша - за фактом організації в 2003 році передачі хабара суддям Верховного суду України з метою винесення необхідних їй рішень", - сказав він.

"Друга - за фактом перевищення влади - у якості народного депутата України Тимошенко з групою депутатів у 2003 році увірвалася в будівлю київського СІЗО № 13. І не лише перешкоджала нормальній роботі установи, погрожувала співробітникам СІЗО, а одному з них, офіцеру, особисто сама завдала тілесні ушкодження", - сказав Кузьмін.

"Третя - за фактом перевищення службових повноважень на посаді прем'єр-міністра України -  у нецільовому використанні 200 мільйонів євро, отриманих від продажу квот парникових газів у рамках Кіотського протоколу", - повідомив він.

Із цією справою, зазначив Кузьмін, об’єднана й справа про придбання за завищеними цінами автомобілів "Опель Комбо" під виглядом медичного устаткування, "незаконні відстрочки оплати митних платежів у бюджет на суму близько 68 мільйонів гривень".

"У Державній податковій службі розслідується шість кримінальних справ за обвинуваченням Тимошенко: в ухилянні податку з фізичної особи у 1997-1999 роках; в організації приховання валютного виторгу, розкраданні бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість і так далі. Усі - економічного спрямування на декілька десятків мільйонів", - сказав Кузьмін.

"Ну й СБУ проводить досудове слідство за фактом замаху Юлією Володимирівною на розтрату бюджетних коштів у сумі $405 мільйонів. Це коли борги її компанії перед міністерством оборони РФ вони з Лазаренком намагалися перекласти на плечі держави", - пояснив він.

Кузьмін визнав, що зробити це не вдалося.

"Можна сказати, пощастило, що рішення, викладені в листах Лазаренка російській стороні, де він гарантує належне виконання обов'язків із боку ЄЕСУ, не ухвалювалися Кабміном. А це означає, що вони не є гарантіями уряду, тому що в цьому випадку Україна однозначно заплатила б ці гроші по боргах ЄЕСУ", - сказав він.

"Звичайна шахрайська схема: під виглядом документів, ухвалених урядом, потерпілій стороні представили листи, які не мають юридичних наслідків, бо ні Тимошенко, ні Лазаренка Кабмін не уповноважив на ці дії", - пояснив Кузьмін.

"До речі, Юлія Володимирівна повторила цю схему в історії з підписами газових контрактів із Російською Федерацією. Там вона пред'явила керівнику української делегації директиву, оформлену як документ, ухвалений Кабміном. А насправді уряд за цей документ не голосував і Юлії Володимирівні про це було достеменно відомо", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування