На заміну Онопенку у Верховному суді знайшли "кандидата від влади"

П'ятниця, 9 грудня 2011, 10:01

Найімовірнішим кандидатом на посаду голови Верховного суду називають суддю цього ж суду Петра Пилипчука.

Про це пише газета "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на власні джерела.

За даними видання, екс-голова Верховного Суду Василь Онопенко не має наміру повторно висувати свою кандидатуру на цю посаду.

Відразу кілька джерел видання зазначають, що найбільші шанси має суддя Верховного Суду Петро Пилипчук, який програв Василю Онопенку вибори у 2005 році.

Його обрання має влаштувати і тих, хто бажає бачити на посаді голови суду так званих "кандидатів від влади" - за рік, у жовтні 2012 року, Пилипчуку виповниться 65 років.

Це граничний вік для перебування на посаді судді, і у Верховному Суді мають оголосити дострокові вибори голови.

Як повідомляє видання, раніше можливість свого висунення спростував і голова Конституційного Суду Анатолій Головін.

Ймовірним кандидатом від влади також вважався голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін.

"Головін міг би заслужити авторитет у Верховному Суді, але для цього потрібен час, до того ж він сам відмовився. Кандидат від влади (Ігор Самсін) не пройде. Відповідно, Верховний Суд обере собі голову з чинних суддів, причому шанованого в колективі", - заявив виданню інформований співрозмовник.

Перший заступник глави комітету Верховної ради з питань правосуддя Юрій Кармазін (НУ-НС) заявив, що процес виборів був розблокований, щоб для обрання нового голови склалися сприятливі обставини:

"У Верховному суді весь час змінювалася розстановка сил. Зараз, на думку влади, розстановка вдала для обрання зручного кандидата. У зв'язку з цим і було розблоковано проведення пленуму".

Як повідомляє видання, згідно з регламентом Верховного Суду, про засідання пленуму суддів інформують не пізніше, ніж за десять днів до його проведення. У четвер у прес-службі суду повідомили, що дата пленуму може бути визначена у п’ятницю в другій половині дня.

Нагадаємо, суддя Окружного адмінсуду Києва Олексій Огурцов 8 грудня зняв заборону на організацію і проведення Пленуму Верховного Суду України.

9 грудня Печерський районний суд Києва амністував колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука.

Корнійчук є зятем Василя Онопенка. На початку року Корнійчук провів декілька місяців у СІЗО, звідки був звільнений після зустрічі Онопенка з президентом Віктором Януковичем.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування