Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Газпром" не хотів платити за українську трубу грошима

П'ятниця, 20 січня 2012, 09:23

Російський "Газпром" не просто хотів частку в газотранспортній системі України, але й розраховував на право заплатити за неї не грошима, а власними акціями.

Про це пише газета "Ведомости", у розпорядженні якої є копія проекту договору між Росією й Україною "Про розширення співробітництва в газовій галузі".

За проектом договору Росія й Україна мали заснувати два паритетних СП.

Перше одержало б у власність ГТС України. А потім "на основі консенсусу" власники підприємства – "Нафтогаз" і "Газпром", мали "визначити умови участі" у СП європейській газовій компанії або компаній.

При позитивному рішенні частка третього партнера (або партнерів) склала б 33%, той же пакет залишився б у "Газпрому", Україна одержала б 34%.

Друге підприємство пропонувалося зробити монополією з імпорту газу на територію України й по закупівлі сировини у добувних підприємств країни з держчасткою мінімум 50% (а це основні виробники газу в республіці).

Плюс до цього СП планувалося передати "виняткові" права на продаж газу внутрішнім споживачам, а також на диспетчерські функції з його розподілу.

Для цього "Нафтогаз" мусив внести в капітал СП всі активи по газопостачанню й газифікації. Потім допускалася консолідація й часток підприємств такого типу. Але так, щоб частка "Газпрому" у СП у кожному разі була не меншою за 50%.

При цьому "Газпром" міг оплачувати частки в СП не тільки грошима (чого так чекала Україна), але й майном, у тому числі власними акціями — з гарантією, що папери належать самому "Газпрому".

Наприкінці року Міллер говорив, що українці оцінили свою ГТС в $20 млрд. Сам "Газпром" уважає, що вона як мінімум удвічі дешевше, відзначає джерело, близьке до концерну.

Проект договору також припускав цілий список гарантій від України. Київ зобов'язаний був відшкодувати всі втрати й збитки, якщо по переданих активах будуть претензії третіх осіб.

Держоргани країни не повинні втручатися в установку тарифів на транзит газу через Україну. Всі інвестиції "Газпрому" і багатобічно з ним компаній повинні мати "повний захист і безпеку", власність повинна бути недоторканна.

І ніяких "спеціальних прав" з управління СП (тобто "золотих акцій") для українських держорганів.

Крім того, документ страхував "Газпром" від можливого введення на території України правил Третього енергопакету, що діє в Євросоюзі: СП мали зберегти право поєднувати функції по видобутку, транспорту й розподілу газу.

При цьому гарантій від "Газпрому" по транзиту певних обсягів газу через Україну документ не припускав. Чітких зобов'язань по інвестиціях у ГТС - теж.

Нова ціна російського газу в документі навіть не обговорювалася - робилося лише відсилання на майбутню допугоду із цією ціною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...