Влада використовує опозицію, щоб переписати закон про вибори?

Понеділок, 30 січня 2012, 10:41

Лідер Фронту Змін Арсеній Яценюк упевнений, що влада спробує змінити закон про вибори, використовувавши для цього опозиційних депутатів або Конституційний Суд.

Про це він заявив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Я чітко заявив, що у влади існують плани змінити закон про вибори. Як вона може реалізувати цей план? Вони (представники влади) збираються знайти кілька народних депутатів України, нібито з опозиційного табору, що внесуть свої пропозиції в закон про вибори і зареєструють законопроект у Верховній Раді", - заявив він.

"Більш того, щоб одержати певні голоси, вони хочуть кинути кістку у вигляді зниження виборчого бар'єра (у законі прохідний бар'єр складає 5 %). Ну, якщо буде знижений виборчий бар'єр – це відразу ж відновить хворобливе гетьманство серед окремих українських опозиціонерів", - відзначив Яценюк.

Таким чином, за його словами, представники провладної більшості хочуть вирішити дві задачі – створити напругу в опозиційному таборі і, "кинувши кісту окремим опозиціонерам, дати можливість владі контролювати виборчий процес і фактично легітимізувати зловживання на виборах".

Ще один варіант, вважає він – влада спробує через Конституційний суд визнати окремі положення закону про вибори неконституційними.

"Є базове положення про балотування кандидата в народні депутати одночасно за партійним списком і в мажоритарних округах. Опоненти кажуть про те, що це положення неконституційне, посилаючись на рішення Конституційного суду від 1998 року, що, розглянувши аналогічне питання, визнав дану норму такою, що не відповідає Основному закону", - заявив Яценюк.

За словами Яценюка, Партія регіонів хоче змінити закон, тому що її представники розуміють, що відповідно до чинного закону, вони не назбирають не те, що триста (конституційна більшість ), вони не назбирають навіть 226 голосів (кількість голосів необхідна для ухвалення рішень).

"Ми ліквідували можливість зняття кандидатів у депутати під час передвиборної гонки. Ми мінімізували можливі способи фальсифікації - передбачили необхідність збереження бюлетенів протягом п'яти років, оперативне оприлюднення інформації про явку виборців, що не дає можливість укидати бюлетені. У цьому законі існують ще десятки запобіжників, саме тому вся ця бригада хоче почистити ці положення", - заявив лідер Фронту змін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування