Європа бачить "обмежений" прогрес української влади

Понеділок, 13 лютого 2012, 11:57

Європейська комісія відзначає "певний прогрес" України в питанні виконання Плану дій із лібералізації візового режиму.

Про це говориться у другій доповіді Єврокомісії про виконання Україною цього плану, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Перший блок доповіді з чотирьох присвячений питанню безпеки документів, включаючи біометричні паспорти. "Певний прогрес було досягнуто в галузі безпеки документів", - констатує ЄК.

При цьому зазначається, що "правова основа" для видачі біометричних паспортів не завершена, ще необхідно ухвалити план дій і програму для повного впровадження паспортів. Також не підписано закон "Про документи, які засвідчують особистість і підтверджують громадянство України".

Другий блок доповіді присвячений питанням нелегальної міграції та реадмісії, у ньому зазначається, що необхідні законодавчі рамки створені, у тому числі й для забезпечення підготовки кодексу для боротьби з корупцією. Разом із тим, ще необхідні додаткові зусилля для зміцнення міжвідомчої співпраці в галузі управління кордоном.

В галузі управління міграцією також відзначається ухвалення Україною "у дуже короткий час законодавчої бази". "Проте, необхідно вжити додаткові заходи (підзаконні акти й правила). Є деякі прогалини в розвитку національної стратегії управління міграцією", - зазначається в документі.

ЄК констатує відповідність українського законодавства європейському у галузі надання притулку, але відзначає, що "деякі важливі положення вимагають змін".

У третьому блоці "Громадський порядок і безпека" говориться, що Україна "досягла певного прогресу" в ухваленні необхідної законодавчої бази. Критикується відсутність плану дій зі впровадження відповідної Стратегії, ухваленої ще у жовтні 2011 року, який би містив конкретні терміни, відповідальних осіб, бюджет, показники ефективності й моніторинг процесу.

Також "обмежений прогрес" Єврокомісія відзначає у сфері боротьби з корупцією.

У четвертому блоці, який присвячено зовнішнім відносинам і фундаментальним правам, зазначається, що Україна "досягла певного прогресу": розроблено й ухвалено низку важливих поправок до законодавства щодо невиправданих перешкод для свободи пересування в межах України. Однак ще необхідні додаткові норми.

"Нормативно-правова база також вимагає перегляду, щоб забезпечити право на справедливий, безсторонній і прозорий судовий розгляд", - говориться в доповіді.

Також ЄК зазначає, що Україна досі не ухвалила "всеосяжне антидискримінаційне законодавство з метою забезпечення ефективного захисту проти всіх форм дискримінації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News