Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клюєв мріє скоротити імпорт російського газу як мінімум удвічі

Понеділок, 27 лютого 2012, 13:14

Впровадження енергоефективних технологій та розвиток власного видобутку енергоресурсів дозволить Україні скоротити імпорт дорогого газу з Росії як мінімум на 50%.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв в інтерв'ю телеканалу Euronews, повідомляє прес-служба РНБО.

"Ми імпортуємо природний газ за однією з найвищих цін в Європі і це, звісно, досить серйозно б'є по нашій економіці", - сказав Клюєв і додав, що це, водночас, стимулює українські підприємства впроваджувати енергоефективні, енергозберігаючі технології.

Клюєв також нагадав, що Україна реалізує спільно з Євросоюзом програму з енергоефективності в рамках проектів Східно-європейського партнерства.

"Зараз ми відпрацювали на 5-ти обласних центрах і на 10-ти невеликих містах пілотні проекти з впровадження енергоефективних, енергозберігаючих технологій в житлово-комунальному господарстві. Зараз ці проекти досить непогано розвиваються", - зазначив секретар РНБО.

"За їхніми результатами ми побачимо, наскільки вони ефективні, наскільки буде доцільно подібні програми поширювати на всю Україну", - додав Клюєв.

Він зазначив, що Україна може розвивати співпрацю з країнами ЄС у сфері постачання української електроенергії.

"Сьогодні ми здійснюємо поставки електроенергії в країни Євросоюзу через Бурштинський острів. І ми вже маємо технічні можливості збільшувати обсяг поставок", - сказав чиновник.

"Крім цього ми серйозно займаємося розвитком власного видобутку енергоресурсів. Це і видобуток газу на шельфі Чорного та Азовського морів, видобуток сланцевого газу, газу з щільних порід, метану, вугілля, нафти та інших енергетичних ресурсів", - додав Клюєв.

Він зазначив, що два великі родовища сланцевого газу, які є в Україні – Юзівська і Олеська площі – досить перспективні.

За його словами, вже оголошено конкурс із пошуку інвесторів, які будуть займатися видобутком сланцевого газу в Україні, за підсумками конкурсу підпишуть договір про розділ продукції.

Клюєв нагадав, що готовність вкладати кошти у видобуток сланцевого газу на території України висловили ряд міжнародних компаній, наприклад, Chevron, ExxonMobil, ENI і Shell.

"Крім цього у нас є достатньо перспективні родовища газу зі щільних порід, що знаходяться на території Харківської області. У нас також величезна кількість газу-метану. Фактично всі вугільні родовища Донбасу, а це Луганська, Донецька і Дніпропетровська області, мають величезні запаси метану. І тут також вже є інвестори", - заявив секретар РНБО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування