Янукович прирівняв енергетичну безпеку до військово-політичної

Субота, 4 лютого 2012, 08:48

Бажання окремих держав посилити свої позиції на енергетичному ринку не повинне здійснюватися за рахунок інтересів інших держав.

Про це заявив президент Віктор Янукович, виступаючи на 48-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, передає УНІАН.

"Ми розуміємо бажання окремих держав підсилювати свої позиції на енергетичному ринку. Разом з тим, переконаний, що це не повинно здійснюватися за рахунок безпеки інших країн", - відзначив президент.

Янукович зазначив, що створення єдиних, чітких правил гри, ефективних правових рамок для міжнародної співпраці є запорукою успіху.

За його словами, Україна виступає за практичну реалізацію ініціативи зі створення на багатосторонньому рівні механізмів раннього попередження енергетичних криз.

Президент відзначив, що Україна вживає необхідних заходів щодо адаптації національного законодавства до норм і правил Європейського Союзу, зокрема в енергетичній сфері.

Однак, за його словами, Україну не можуть не турбувати деякі сигнали про можливу зміну загальноприйнятих правил гри на догоду інтересам окремих компаній або країн.

Янукович також вважає, що досвід взаємодії європейських країн в питаннях безпеки має розповсюджуватися і на питання енергетичної безпеки.

За його словами, на сьогоднішній день енергетична безпека за своєю важливістю фактично порівняна з безпекою військово-політичною.

За його словами, це питання вимагає, перш за все, системного і консолідованого підходу на основі узгоджених принципів та інструментів взаємодії, включаючи договірно-правові.

"По-перше, йдеться про зобов'язання держав не зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших, зафіксоване в Стамбульській хартії європейської безпеки 1999 року", - відзначив він.

"На практиці це означає, що при імплементації енергетичних проектів визначальними мають бути економічна доцільність і дотримання екологічних вимог, а не політичні інтереси окремих держав", - переконаний він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News