Грищенко: ЄС не хоче бачити Україну кандидатом у члени

Неділя, 11 березня 2012, 14:24

Європейський союз не бажає бачити Україну кандидатом у члени ЄС.

Про це міністр закордонних справ Костянтин Грищенко написав у своїй статті для видання ZN.UA.

"ЄС був відповіддю на всі питання, поки фінансував, опікав і спрямовував трансформацію у країнах-кандидатах. Сьогодні він суб’єктивно не має бажання (а також об’єктивно не має ресурсів) бачити Україну як країну-кандидата", — зазначив Грищенко.

"Це може змінитися у перспективі, але нині нам треба прийняти це як даність, що прямо впливатиме на європейську політику України у найближче десятиріччя. І відповідним чином формувати свою політику", — додав він.

Втім, на думку глави МЗС, така позиція Євросоюзу не означатиме відмову України від євроінтеграції.

"ЄС для нас важливий не стільки як комфортабельний будинок, куди ми хочемо в’їхати, скільки як інструкція з будівництва власного комфортабельного будинку. Європейська інтеграція у нашому випадку — це схема імплементації європейських рецептів успіху на українському ґрунті", — наголосив Грищенко.

Він також написав, що дехто з російських політиків не бажає сприймати Україну як дружню до Росії, але окрему від неї державу, що заважає розвитку двосторонніх відносин.

"Іноді складається враження, що лише повернення України у свою зону впливу дасть деяким російським політикам відчуття повернення до звичного порядку речей, до "норми". В цьому — перешкода", — вважає міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування