У Грищенка обіцяють розібратися з Німеччиною і візами

Вівторок, 13 березня 2012, 17:44

Семеро українців, яких було затримано в Німеччині, у вівторок повернуться додому.

Про це повідомив у вівторок речник Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров, передає "Радіо "Свобода".

Як відомо, сімох українців 10 березня затримали німецькі прикордонники у Берліні.

За інформацією, наданою німецькими правоохоронними органами консульському відділу Посольства України у ФРН, зазначені вище громадяни мали намір, з польськими шенгенськими візами, оформленими для ділових цілей, в’їхати до Німеччини з туристичною метою.

МЗС повідомляє, що 12 березня затримані громадяни України відвідали Посольство у ФРН з метою подання скарг у зв’язку з їхнім затриманням співробітниками прикордонної поліції ФРН.

На думку заявників, їхнє затримання було безпідставним, а перевірки їхніх документів та провадження по їхніх справах занадто затягнутим.

Безпідставним також згадані громадяни вважають й анулювання та припинення дії віз.

У зв’язку із цим Посольству у ФРН дано доручення провести консультації в МЗС ФРН щодо правомірності застосованих заходів з боку німецької поліції до згаданих громадян, а також звернутися до причетних правоохоронних органів ФРН з проханням про проведення перевірки за фактами затримання українських громадян.

"Ми надалі будемо розбиратися у цій ситуації, тому що у нас викликає певне занепокоєння те, що люди отримують шенгенські візи у консульстві будь-якої з країн, яка належить до шенгенської зони", - зазначив Дикусаров.

"Наші співгромадяни користуються правом вільного пересування у рамках цієї зони. А потім їм висувають звинувачення, що вони якось не так поводяться", - наголосив він.

За даними МЗС, громадяни України мали шенгенські ділові візи, видані консульством Польщі.

Як зазначив Дикусаров, "якщо людина отримала багатократну ділову шенгенську візу у Консульстві Польщі, і відвідала Польщу з метою участі у якомусь діловому заході, - вона може скористатися можливістю відвідати іншу країну ЄС, яка входить до шенгенської зони".

"Це не суперечить угоді про спрощення візового режиму між Україною та ЄС", - додав представник МЗС.

Консульство Польщі та посольство ФРН у Києві наразі не коментують ситуацію, що склалася.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування