Янукович проголосив рік Шевченка й чекає серіалу

Середа, 11 квітня 2012, 17:45

Президент Віктор Янукович оголосив 2014 рік в Україні роком Тараса Шевченка з нагоди 200-річчя від дня народження Кобзаря.

Відповідний указ глава держави підписав 11 квітня.

Ним визначено низку заходів, які має бути проведено в Україні та за кордоном для підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження видатного українського поета та художника.

Зокрема, Кабінет міністрів має організувати у 2014 році всеукраїнський Шевченківський форум "Свою Україну любіть!" та міжнародний Шевченківський літературний конгрес, а також розробити програму "Шевченківський дім" і започаткувати гуманітарний проект "Шевченківські читання".

Також має бути завершено видання повного зібрання творів Тараса Шевченка у 12 томах та "Шевченківської енциклопедії" у 6 томах.

Крім того, мають здійснити факсимільне видання рукописних збірок творів, альбомів та листів Шевченка, видати його "Кобзар" іноземними мовами (зокрема англійською, німецькою, французькою, російською, польською, казахською, литовською), а також літопис життя і творчості Шевченка, альбом репродукцій його художніх творів, каталог повернутих в Україну документів і матеріалів, пов'язаних із життям і творчістю Шевченка.

Також Кабмін має започаткувати міжнародний фестиваль хорового співу у Каневі Черкаської області та запис хорових творів на слова Тараса Шевченка, подбати про завершення створення художньо-просвітницького серіалу про життя та творчість Шевченка.

Також передбачено ремонтно-реставраційні роботи в Національному музеї Шевченка та його філіях у Києві - Літературно-меморіальному будинку-музеї Шевченка та Меморіальному будинку-музеї Шевченка, їх дообладнання, а також надання підтримки діяльності Музею-квартири Тараса Шевченка у Санкт-Петербурзі (Росія) й таке інше.

Державний комітет телебачення й радіомовлення має забезпечити широке висвітлення заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Шевченка, сказано в указі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування