Freedom House: Влада в Україні в руках однієї родини

Четвер, 5 квітня 2012, 08:30

Президент Freedom House Девід Креймер сподівається, що до санкцій щодо Україні не дійде, але називає таку можливість справжньою проблемою.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна.

"Не дуже давно в конгресі США й у Раді Європи обговорювалася можливість застосування санкцій стосовно України. Я не можу стверджувати, що ця дискусія знайшла відгук на урядовому рівні в США і ЄС. Але обговорення подібного питання за моєї пам'яті проходить у перший раз. І це нічого гарного Україні не обіцяє", - сказав він.

"Я сподіваюся, що до санкцій не дійде, і Україна виконає резолюцію ПАРЄ. У лютому цього року в комітеті з міжнародних відносин сенату США дискусію про санкції почав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер (1997-2000 роки)", - додав Креймер.

"Він дуже розумний, цілеспрямований політик і має намір і далі лобіювати це питання. І якщо він заговорив про санкції, це означає, що це справжня проблема для України. Але будемо сподіватися, що до санкцій справа не дійде", - сказав він. 

Креймер також відзначив, що з літа минулого року в Україні є як погіршення, так і деякі покращення.

"Серед покращень я б відзначив прийняття закону, що спрощує роботу громадських організацій, закон про доступ до інформації, а також кроки України на шляху до підписання угоди з Євросоюзом", - сказав він.

"Ну, а погіршують загальну ситуацію в країні судове переслідування лідерів опозиції, централізація влади в руках однієї родини, а також тих, хто близький до неї. Мінусом є й те, що роботу в уряді надають за родинним принципом або дають фінансові преференції залежно від наявних зв'язків. Така ситуація є й в інших країнах, і це називається "корупція", - відзначив Креймер.

"Також ми відзначили порушення в сфері виборів", - додав він і зазначив, що мова йде про вибори мера Обухова, порушення, які були зафіксовані на місцевих виборах восени 2010 року.

Креймер також відзначив, що в Україні особливу роль відіграє СБУ.

"Ми також побачили, що роль СБУ збільшується. У мене взагалі склалося враження, що СБУ відіграє величезну роль у вашій країні", - сказав Креймер. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування