Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Апеляційний суд зобов’язав Попова ознайомитися з Конституцією

Четвер, 31 травня 2012, 11:38

Суд примусив Київську міську раду протягом місяця привести у відповідність до Конституції положення про проведення масових заходів. 

Про це йдеться в окремій ухвалі від 16 травня 2012 року, повідомляє прес-служба Української Гельсінської спілки.

Приводом до подібного рішення стало порушення КМДА права громадян на мирні зібрання.

Так, 29 листопада 2011 року низка громадських організацій планували провести акції, зокрема в Маріїнському парку, на Банковій. Йшлося також про можливе пікетування Верховної ради та Кабміну.  Про це організатори повідомили Київську міськраду.

Київська міська рада зреагувала оперативно, і за допомогою окружного адміністративного суду Києва заборонила проведення акцій.

 При чому, аргументацією для заборони став указ Президії ВР СРСР "Про порядок організації і проведення мирних зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР".

Окружний суд мотивував заборону тим, що "на порушення даного указу про намір провести мирну демонстрацію відповідачі повідомили менш ніж за 10 днів".

"Висновок суду першої інстанції є помилковим та таким, що суперечить Конституції і законам". Адже указ Президії ВР СРСР "суперечить Конституції, оскільки він встановлює дозвільний характер на мирні зібрання, а ст. 39 Конституції– повідомний", - йдеться у постанові суду.

"Мирне зібрання відповідно до указу може бути заборонене виконавчим комітетом ради народних депутатів, а за Конституцією – обмеження може бути встановлене лише судом", - сказано в рішенні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування