Янукович пропонує поки знизити квоти на національні фільми

Понеділок, 18 червня 2012, 11:02

Депутат від Партії регіонів Віктор Янукович зареєстрував у парламенті три законопроекти, спрямованих на підтримку розвитку українського кінематографа.

Про це пише газета Комерсант-Україна.

Законопроекти передбачають внесення змін у закони, пов'язані з кіноіндустрією, а також у Податковий і Митний кодекси.

Для поступового розвитку кінематографа Янукович пропонує скасувати діючу 30-процентну частку квотування національних фільмів, обов'язкову для всіх кінотеатрів і телеканалів, і вводити її поетапно: протягом 2012-2013 років — 5%, в 2014 році — 10%, 2015-му — 20%, з 2016-го — 30%. 

На думку експертів, ця новація спричинить поступову русифікацію кінематографа.

"Зниження квоти національних фільмів звільнить телеканали від необхідності показувати українське кіно, і нас захлисне російськомовний телепродукт", - вважає колишній голова Державного агентства з питань кіно Ганна Чміль.

Разом з тим представники телеканалів стверджують, що ні 30%, ні 5% норми показу національних фільмів дотриматися неможливо.

"В Україні не знімається такої кількості фільмів, нам не із чого обирати",— пояснив генеральний директор телеканала ТВі Микола Княжицький. 

Також у закон про кінематографію вводиться поняття суб'єкта кінематографії - фізичної або юридичної особи, зайнятого виробництвом, прокатом, дублюванням або тиражуванням фільмів, виготовленням кіноматеріалів.

Суб'єктів кінематографії пропонується до 2016 року звільнити від ПДВ і митного збору при ввозі кіноплівки й фотохімікатів.

Для фінансування кіноіндустрії Янукович пропонує також увести новий податок. Зокрема, для демонстраторів, дистрибуторов і прокатників фільмів передбачаються щоквартальні відрахування в розмірі 5% від валового доходу, а для операторів і провайдерів телекомунікацій - 2%.

Кошти мають надходити в спеціальний фонд держбюджету, адмініструвати їх буде Держкіно. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News