Кучма: Я не заздрю Януковичу, йому приймати рішення

Середа, 11 липня 2012, 14:07

Екс-президент Леонід Кучма не заздрить нинішньому президенту Віктору Януковичу, тому що йому належить ухвалити рішення щодо подальших відносин із Росією.

Про це Кучма сказав "Московским новостям", відповідаючи на запитання, що б він порадив президентам Віктору Януковичу й Володимиру Путіну напередодні їхньої зустрічі, яка очікується 12 липня.

"Треба думати про країну, про її національні інтереси. І треба в цій ситуації не політику ставити за основу, а економіку. Тоді й політика буде відповідна. Усі карти мають бути відкриті, обидві сторони мають розуміти наслідки того чи іншого політичного рішення", - сказав екс-президент.

"Сьогодні треба прийняти політичне рішення. І я не заздрю президенту України, саме йому треба приймати рішення. І будь-яке рішення матиме для нього негативні наслідки", - вважає Кучма.

"Завжди будуть незадоволені, опоненти – в особі опозиції, якщо піде на подальше зближення з Росією, або в особі проросійської частини еліти, якщо залишить відносини у нинішньому стані. Але однаково рішення треба приймати", - підкреслив він.

За його словами, сьогодні "Україна між молотом і ковадлом, а взагалі-то в такому положенні Україна – нікому не потрібна".

"Є про що задуматися лідерам наших держав. Виходячи з того, що Юлія Володимирівна перебуває в місцях не так віддалених, і те, що позиції Європи й Росії практично в цьому плані співпали, це накладає додаткове навантаження на політичне рішення, яке треба приймати президенту. Але рішення треба приймати", - зазначив Кучма.

"Це не означає, що сьогодні поговорили, завтра підписали – і змінили все. Думаю, у цій ситуації на рівні президентів треба постаратися знайти м'які шляхи вирішення настільки тонких питань", - додав він.

Кучма упевнений, що між Януковичем і Путіним має відбутися "розмова, дискусія, а не мова ультиматумів" з обох сторін.

"Але ми всі розуміємо, у кого булава. Україна – країна козацька, булава – її символ, але булава в цій частині сьогодні – у президента Росії. Тому, звісно, треба шукати вихід", - сказав він.

"І ще. Я точно знаю, що в найближчі років 50 вступ у ЄС Україні не світить… Тому що ЄС не в змозі "переварити" ті країни, які вже взяв. І ще Україну? Коли там з'явилися Болгарія, Румунія, це, мовою преферансу – перебір", - заявив Кучма.

Водночас, на його думку, "якби не було Євро-2012, продовжували б думати в Європі, що ми – дикуни", а чемпіонат нівелював "кампанію" на Заході проти України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування